La mobilització del 8 de març ha comptat aquest dijous amb la complicitat de centenars de dones -i també d'homes- de la Catalunya Central que han sortit al carrer per protestar contra a la bretxa salarial, l'assetjament i el repartiment desigual de les tasques de la llar. A les principals ciutats de les nostres comarques s'han fet concentracions davant dels ajuntaments a les 12 del migdia i marxes pels carrers més cèntrics. A Manresa, també s'ha tallat a primera hora del dia la C-55.

A la capital del Bages, cap a les 10 del matí ha arrencat una concorreguda manifestació que ha desfilat pels carrers del centre emmarcada dins la vaga feminista d'aquest 8 de març. La marxa, que ha reunit un nombrós grup de dones i ha estat etiquetada com a «no mixta», ha passat per alguns dels vials principals del nucli comercial manresà. Les participants han fet proclames com «vaga general» i «obreres, precàries, revolucionàries». Algunes han enganxat cartells als aparadors de les botigues que trobaven obertes que contenien lemes com «8M vaga feminista» i «Explotadors de merda».

Al punt del migdia, també a Manresa, més de mitja plaça Major -amb cap a 400 persones en el moment de més afluència- s'ha omplert en un acte en el qual ha sonat una batucada i s'ha llegit un manifest d'UGT i CCOO que denuncia la bretxa salarial, la violència masclista i d'altres greuges que encara marquen la societat actual. A la concentració hi han participat representants del govern local, treballadors del consistori i ciutadans a títol individual. Entre les proclames, el crit «Visca, visca, visca la lluita feminista».

  • Lila, membre del Comitè del 8 de març a Manresa, explica els motius de la vaga.

Ja a la tarda, més de dues mil persones s'han aplegat en la manifestació del 8 de març organitzada per col·lectius antifeixistes, anitcapitalistes i feministes per reivindicar la igualtat de gèneres. La marxa, que ha transcorregut de manera pacífica, ha estat encapçalada per una pancarta on es podia llegir "Ni submisses, ni precàries. 8-M vaga feminista".

La capçalera de la mobilització l'ha format un grup de manifestants exclusivament integrat per dones. Ha arrancat passat un quart de vuit de la Ben Plantada i té previst de cloure's a la plaça Major després de recórrer el centre i el Barri Antic.

Concentracions a Berga i a Igualada

Altres ciutats de la Catalunya Central on han tingut lloc actes reivindicatius han estat Igualada, davant de l'Ajuntament, i Berga. Aquí, un grup de dones ha recorregut part del centre berguedà en una marxa encapçalada per una pancarta on s'hi llegia una proclama a favor de la vaga feminista.

Berga també ha acollit aquest dijous diferents actes per denunciar els greuges i atacs que pateix el col·lectiu femení com la bretxa salarial o la violència sexual i per reclamar la igualtat. S'ha fet un dinar i xerrades, i les treballadores i treballadors del Consell Comarcal del Berguedà han fet una aturada al matí.

L'Ajuntament de Berga han establert serveis mínims i autoritats com l'alcaldessa Montse Venturós han fet vaga.

Tall a la C-55

A primera hora del matí i durant més de dues hores, un grup de manifestants han tallat l'accés a Manresa per la carretera C-55, a tocar del barri de Sant Pau i posteriorment a l'alçada dels Comtals amb motiu de la jornada de protestes convocada arreu del país. Amb crits de "Visca la lluita feminista", "Ni un pas enrera, contra el patriarcat acció directe" o "Sense les dones no hi ha revolució", al voltant de 2/4 de 10, el tall s'ha donat per desconvocat i els manifestants han tornat a peu des dels Comtals.

La concentració ha provocat importants problemes de circulació en aquesta via. Com conseqüència del tall de carretera, Trànsit ha obert el peatge de l'autopista C-16, cap on s'ha desviat la circulació.

Retencions a l'alcalça de Sant Vicenç de Castellet. FOTO: David Bricollé

El tall també ha complicat el trànsit per la carretera del Pont de Vilomara, ja que molts vehicle utilitzen aquesta via com a alternativa per accedir a Manresa. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra han desviat els vehicles que circulaven per la C-55 en direcció a Barcelona, a l'alçada de Bufalvent, cap l'interior de la ciutat.

Aquestes protestes s'afegeixen a les que també s'han registrat en altres punts del país, com ara als accessos i en el transport públic de Barcelona, que aquest dijous al matí també han registrat diverses complicacions.

Pintada d'un mural a Sant Fruitós i concentració a Sant Vicenç

Organitzat pel Col·lectiu Feminista SFB "Mai sense veu", amb la col·laboració de l'artista santfruitosenca Clara Oliveres, i el suport de l'Àrea de la Dona de l'Ajuntament i el Nexe-Jove, un grup de dones ha pintat un mural en el nou espai de la plaça de la Vila.

A Sant Vicenç de Castellet, a les 12, la cita ha estat davant l'Ajuntament, on s'ha llegit un manifest. A Moià, la celebració del Dia de la Dona ha tingut lloc a la plaça de davant del CAP i ha comptat amb la participació d'un elevat nombre de joves.

Navàs se suma al dia internacional de les dones amb un taller de tai-xi

A Navàs també s´ha celebrat el dia internacional de les dones, una diada que està reconeguda per l'Organització de les Nacions Unides (l'ONU). És un dia en el que s´aprofita per commemorar el paper de les dones en la lluita pels seus drets, per la igualtat i la justícia de dones i homes.

L'Ajuntament de Navàs ha penjat una pancarta al balcó reivindicant i donant suport a les polítiques de gènere i per a una major representativitat de les dones. Moltes treballadores de l´Ajuntament han fet vaga i a les 12 del migdia s'ha llegit el manifest a la plaça de l´Ajuntament, on poc després s´ha fet un taller de tai-xi.

Aturades a Althaia i a l'hospital Sant bernabé

Pel que fa als hospitals, a la Fundació Althaia de Manresa han informat que, independentment del que faci cadascú, ha convocat una aturada de cinc minuts. S'ha fet a les 12 del migdia i es repetirà a les 5 de la tarda a les entrades principals dels diferents centres d'Althaia. Fonts de l'entitat assistencial han explicat a Regió7 que la jornada s'està duent a terme amb normalitat i sense cap tipus d'incidència.

Una acció idèntica han preparat a l'Hospital Sant Bernabé de Berga. En concret, el comitè d'empresa ha pactat una aturada de vint minuts a les 12 del migdia, davant la porta principal de l'equipament. Tret d'això, la decisió ha estat no adherir-se a la parada total o parcial, llevat de qui ho vulgui fer de manera individual.

Ni a l'Hospital d'Igualada ni a l'Hospital de Cerdanya no hi ha prevista cap acció conjunta com en el cas dels de la capital del Bages i del Berguedà. En aquests dos centres han explicat que s'han previst els serveis mínims en espera de saber com respondrà el personal de la casa a la convocatòria.