Amb el títol «Les nostres pensions: què ens estan fent i que proposem», CCOO ha organitza una conferència oberta a tothom demà dimecres, a les 10 del matí, a l'edifici dels Sindicats, al Passeig de Manresa. La conferència serà a càrrec de Ramon Pla Marco, responsable de relacions institucionals de la Federació de Jubilats i Pensionistes de CCOO de Catalunya; i versarà sobre les principals característiques del sistema públic de pensions, les reformes i mesures adoptades pel PP i les propostes alternatives.

No serà l'única conferència sobre aquest tema. L'endemà, el dijous 15 de març, el Centre Cultural el Casino acollirà, a les 7 de la tarda, la xerrada "Present i futur de les pensions públiques", amb la participació de Manuel Tórtola, Prudenci Vidal i Domiciano Sandoval, membres de la Marea Pensionista. I, dissabte, manifestació del Bruc a la Plana de l'Om

D'altra banda, la Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa convoca per al dissabte dia 17 de març, a les 11 del matí, una concentració/manifestació que sortirà del carrer del Bruc 138-140, davant l'Institut Nacional de la Seguretat Social i conclourà amb la lectura d'un manifest a la Plana de l'Om. La plataforma convida "tots els ciutadans, siguin pensionistes o no, a participar-hi per posar en evidència el malestar que causa la important pèrdua del poder adquisitiu de les nostres pensions. També del patiment social que suposa la reforma laboral en vigor que precaritza el treball i en conseqüència les cotitzacions a la seguretat social i per tant les futures pensions, i posa en perill poder fer front al cost de les actuals pensions".

La Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa la integren l'Associació Viure i Conviure, l'Associació de Gent Gran de la Balconada, CCOO, UGT, la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, Amics de la Gent Gran i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa.

El manifest "Ni un pas enrere"

Amb el lema "Ni un pas enrere", el manifest en defensa del sistema públic de pensions diu el següent:

"El sistema públic de pensions s'ha consolidat com el principal eix vertebrador de l'Estat de Benestar i és la més important i estable font d'ingressos per a 9 milions de pensionistes i jubilats en el conjunt de l'estat espanyol. Les pensions públiques també estan servint, en l'actual situació de pobresa i de desigualtat social, com un element fonamental per equilibrar els pressupostos de les famílies afectades per la precarietat laboral, l'atur i la desprotecció social.

La sostenibilitat del sistema públic de pensions es troba, avui, amenaçada com a conseqüència de l'augment de l'atur derivat de la crisi i de les polítiques econòmiques d'austeritat imposades pels governs amb l'excusa de lluita contra la crisi. Revertir la lamentable situació del mercat laboral i aconseguir ocupació estable, de qualitat i amb bons salaris és un element bàsic per aconseguir la sostenibilitat del sistema de pensions com també ho es activar vies complementàries de finançament a través d'impostos.

D'altra banda, la reforma de pensions promoguda pel Partit Popular l'any 2013 està fent perdre poder adquisitiu a les pensions, pèrdua que serà creixent i sostinguda en el temps a mesura que es vagin aplicant les diverses disposicions previstes en aquella reforma, particularment l'anomenat factor de sostenibilitat, que entrarà en vigor el proper 2019 i que lliga el càlcul de les pensions futures amb l'esperança de vida.

En aquest marc, reclamem el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, la derogació de la reforma del 2013 i que el Govern de l'Estat assumeixi el compromís de negociació amb els interlocutors socials, en el marc del Pacte de Toledo, per tornar a recuperar el consens en matèria de pensions i procurar pensions suficients i dignes per a les generacions actuals i futures.

Al llarg de les darreres setmanes, milers de pensionistes i jubilats en el conjunt de l'estat espanyol han sortit al carrer per manifestar-se en defensa del sistema públic de pensions. Molts d'ells ho faran també en el decurs dels propers dies convocats per diverses organitzacions sindicals i socials. La Plataforma en Defensa de les Pensions i dels Drets de la Gent Gran de Manresa i el Bages vol afegir-se a aquest moviment i convoca al conjunt de la ciutadania de la nostra ciutat i comarca tot un seguit d'actes".