El campus Manresa de la UVic-UCC va viure ahir una jornada que «quedarà marcada en el calendari vital d'aquesta institució», va assegurar el director general de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), Valentí Martínez. Es va col·locar la primera pedra que assenyala l'inici de les obres del nou edifici universitari que s'anomenarà FUB3.

Serà en una part dels pavellons modernistes de l'antic escorxador, al costat d'on ara hi ha la biblioteca universitària. És un conjunt de l'arquitecte manresà d'Ignasi Oms que forma part del patrimoni de la ciutat i que acaba de complir 110 anys d'història. Als edificis on hi ha d'anar la FUB3 hi havia fins ara la seu de l'Associació de Veïns del Poble Nou.

S'hi faran obres per acollir l'activitat teòrica i pràctica de Fisioteràpia, que actualment estan repartits entre els edificis principals, la FUB2 i la Clínica Universitària. L'obra s'executarà en 14 mesos, va dir Martínez, i tenen un cost de 3 milions d'euros que la FUB assumeix amb recursos propis. Permetrà resoldre les necessitats d'espai que s'han generat al campus Manresa arran, sobretot, dels nous estudis de Medicina i de l'increment de nous cicles formatius de grau superior.

A l'acte de col·locació de la primera pedra Martínez va afirmar que el campus Manresa necessita més espais perquè la federació universitària amb Vic ha permès tenir estudis com Medicina, perquè el campus professional creix, com la formació continuada, perquè s'han tirat endavant nous projectes com el Lab O_6 d'educació infantil i pel creixement d'estudiants que fan el grau a Manresa. Martínez va defensar el model de compactar els estudis universitaris de la FUB a l'entorn de l'avinguda Universitària, fet que «ha permès dinamitzar aquesta zona», i va destacar que es recuperarà per a la ciutat un edifici protegit.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va afirmar que es referma la voluntat de Manresa de ser una ciutat universitària. També va destacar la capacitat de la universitat de generar activitat econòmica. «És un motor econòmic, a més a més de formar persones».

Després hi va haver l'acte protocol·lari. Dins un cilindre s'hi va col·locar una acta signada per Martínez, Junyent i el secretari del patronat de la FUB, David Sanclimens. Un exemplar del dia de Regió7, monedes i un record de la FUB. Martínez i Junyent van fer el primer cop de pala. S'hi va afegir el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i el president de l'AVV del Poble Nou, Valentí Serra. També, un professor de la FUB, un membre d'administració del centre i alumnes de Fisioteràpia. Llavors va afagar la pala tothom qui va voler. A l'acte hi havia representació del món social, polític, econòmic i de la sanitat de Manresa.