Josep Alabern Valentí (Manresa, 17 de juliol del 1941) deixarà el timó de l'empresa municipal Aigües de Manresa el 30 de juny, 17 dies abans de complir els 77 anys. Es jubilarà després de 31 anys com a gerent de l'empresa. L'únic que hi ha hagut des que l’1 de gener del 1982 la Junta d’Aigües Potables de Manresa va deixar pas a Aigües de Manresa.

L'anunci s'ha fet en una roda de premsa que ha comptat amb la presència de membres del comitè de treballadors d'Aigües de Manresa, que asseguraven que no havien estat informats d'aquest canvi important al capdavant de l'empresa i que ho van voler escoltar de primera mà.

L'alcalde de Manresa ha explicat que el relleu es duia a terme per la jubilació del que ha estat la figura clau de la gestió de l’aigua a la ciutat i a la comarca, i ha estat ànima impulsora d’iniciatives estratègiques com el Centre Tecnològic de Manresa o la societat Projectes Territorials del Bages.

El consell d'administració de l'empresa municipal, presidit per l'alcalde, té previst aprovar el dimarts 27 les bases del concurs públic que s'obrirà per designar una persona que ocupi la seva plaça.

L'alcalde Valentí Junyent li va agrair "l'esperit de col·laboració permanent" i la "capacitat per mantenir la gestió pública" d'un bé tan preuat per Manresa com és l'aigua.

Al seu torn, Josep Alabern va afirmar irònicament que en aquell moment passava "a millor vida" i que es comprometia "a seguir al servei de la ciutat". Va recordar que al llarg de la seva trajectòria havia treballat al servei de set alcaldes diferents i "sempre els he estat lleial". Va voler donar les gràcies als presidents i als membres dels consells d'administració que ha tingut l'empresa municipal des del 1981, als treballadors i a tots els que han fet possible que "Manresa sigui la capital del servei públic d'aigua".

Sobre el seu substitut, l'alcalde va voler deixar clar que el director-gerent de l'empresa municipal no és un càrrec de confiança, així que s'havia optat per obrir un procediment reglat transparent per cobrir la plaça que quedava vacant i ha establert un símil amb el concurs públic que hi ha obert en aquests moments per triar nou rector de la UVic-Universitat Central de Catalunya.

El Senyor de les Aigües

Josep Alabern, enginyer industrial, va ser director tècnic de la Junta d’Aigües Potables de Manresa entre el 1969 i el 1980.

Va formar part de la comissió de municipalització que va portar la creació d’Aigües de Manresa, S.A, que va començar a dirigir el 1981.

Des del 1980 ocupa el càrrec de secretari de la Junta de la Sèquia de Manresa. Va ser fundador el 1991, com a president de la Delegació del Col·legi d’Enginyers Industrials, de la Fundació Privada Consell Tecnològic del Bages (avui CTM Centre Tecnològic). I impulsor l’any 1992 de la Fundació Privada per la Promoció del Museu de la Tècnica de Manresa i, des de 2011, vicepresident de la Fundació Aigu?es de Manresa-Junta de la Sèquia.

Vocal del Consell d’Administració de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya des de l’any 2001. Vicepresident segon de l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya des de l’any 2009. Vicepresident del Consell d’Administració de Projectes Territorials del Bages des del 2006.

Va néixer al carrer Llibertat número 6 quan era General Sanjurjo. El seu pare treballava els camps que tenia al final del carrer, on ara hi ha La Salle. També conreava una vinya a prop del camí de l’Aigua. Ell ajudava la família a collir el raïm, posar-lo en un carro i dur-lo a Santpedor.

Fill de pagès, s’enorgulleix del fet que el seu pare, quan calçava el blat de moro, feia els solcs més rectes. Als 10 anys es banyava a la Sèquia. Explica que ell va ser un privilegiat i va poder estudiar enginyeria perquè a casa seva es llevaven per anar a treballar a les 4 de la matinada i feien feina fins a les 10 de la nit.

Va presentar com a treball de final de carrera els càlculs per fer la presa de l’Agulla. Treballant a Barcelona recorda haver vist l’alcalde Porcioles i, a Manresa, s’ha entès amb set alcaldes: Ramon Soldevila, Ramon Roqueta, Joan Cornet, Juli Sanclimens, Jordi Valls, Josep Camprubí i Valentí Junyent.

Mig segle en contacte amb el món de l'aigua a Manresa i un bagatge impossible de substituir.

Principals dades biogràfiques

  • 1952-1958.- Batxillerat a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa.
  • 1959-1966.- Estudis pel títol de Enginyer Industrial Superior a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona.
  • 1966.- Els seus treballs a Manresa s’inicien a l’any 1966, encara estudiant, amb el càlcul de la presa de l’Agulla, sota la direcció de l’Enginyer de Camins, Canals i Ports Joan Mª Compte i Guinovart.
  • 1967-1970.- Des de l’inici de la carrera professional fins l’any 1970, enginyer de la “Junta Administrativa del Nuevo Abastecimiento de Aguas a Barcelona”. Treballa en el control de qualitat de canonades, en estudis sobre túnels per a conducció d’aigües i en la direcció d’obres per la construcció de tres dipòsits a Barcelona inclosos dins la portada d’aigües del riu Ter a Barcelona.
  • 1969.- Director Tècnic de la Junta d’Aigües Potables de Manresa, col·labora ambJosep Mª Vives i Llambí en la forta modernització del servei i les instal·lacions d’abastament a Manresa entre 1970 i 1980.
  • 1969.- Ha dirigit totes les obres realitzades a la Sèquia de Manresa i a l’Agulla des de 1969 fins avui. Vocal de la Comissió de desembassament del sistema la Baells-Sant Pons en representació de la Junta de la Sèquia.
  • 1970-1977.- Enginyer a la Confederación Hidrogràfica del Pirineo Oriental. Forma part de l’equip redactor de l’avantprojecte de l’Aqüeducte Ebre-Pirineu Oriental, dels projectes d’abastament amb l’aigua del Ter a 40 municipis de la zona d’influència de Barcelona, i en la direcció de les obres del túnel de l’aqüeducte Ter-Llobregat a Barcelona.
  • 1977-1980.- S’integra al “Consorcio de Infraestructura Sanitaria de la Provincia de Barcelona”, treballant en el projecte i posta en marxa de la depuradora d’aigües residuals de Vilafranca del Penedès i projectes de les depuradores d’Igualada, Vilanova i Granollers, pretractaments i emissaris submarins per Mataró, Malgrat i altres poblacions del Maresme.
  • 1978.- Funcionari de l’escala d’enginyers superiors de la Junta d’Aigües de Catalunya en situació d’excedència voluntària.
  • 1980.- Dedicació exclusiva a Manresa, essent Director de la Junta d’Aigües Potables de Manresa. L’any 1981 va formar part de la Comissió de municipalització que va portar a la creació d’Aigües de Manresa, S.A.
  • 1980-vigent.- Secretari de la Junta de la Sèquia de Manresa.
  • 1981-vigent.- Des de la creació d’Aigües de Manresa, S.A., ocupa el càrrec de Director Gerent.
  • 1986- 2013.- President de la Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (actualment Demarcació de la Catalunya Central). En representació del Col·legi d’Enginyers Industrials vocal de diferents entitats: Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Patronat de la Fira de Manresa, Patronat de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa, Patronat de l’Institut Català de Tecnologia (ICT), Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC).
  • 1986-2013.- Vocal de la Junta Directiva del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.
  • 1986-2009.- Membre del Patronat de l’Institut Català de Tecnologia (ICT).
  • 1988.- President de la Comissió de Recursos Naturals de l’actuació “El Bages cap al 2000”, promoguda pel Consell Comarcal del Bages.
  • 1989.- Promou l’acord entre l’Ajuntament de Manresa, Caixa de Manresa, Generalitat de Catalunya i Aigües de Manresa per la creació del Museu de la Tècnica.
  • 1991-2003.- Vocal del Consell d’Administració i de la Comissió Executiva de la Caixa de Manresa.
  • 1991.- Fundador com a President de la Delegació del Col·legi d’Enginyers Industrials, de la Fundació Privada Consell Tecnològic del Bages (avui CTM Centre Tecnològic), ocupant des de l’inici el càrrec de Secretari del Patronat i la Comissió Executiva.
  • 1992-2011.- Fundador de la Fundació Privada per la Promoció del Museu de la Tècnica de Manresa ocupant el càrrec de Secretari.
  • 1994.- Va formar part de la Comissió ciutadana del Mil Centenari de la ciutat de Manresa,
  • intervenint en la millora del riu Cardener a la zona del Pont Vell.
  • 1998- vigent.- President de l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. (AMCTAIC).
  • 1998- 2012.- Vocal Consell Rector. Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Terrassa).
  • 1998-2000.- Membre del Comitè Científic assessor sobre els estudis per a l’abastament d’aigua a l’àrea de Barcelona - ATLL.
  • 2001-2015.-Vocal del Consell d’Administració de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (GIAC)
  • 2002- vigent.- Vocal de la Junta Rectora i de la Comissió Executiva de la Mútua dels Enginyers de Catalunya.
  • 2002.- Responsable del “Parc de la Sèquia”.
  • 2002- 2006.- Vocal del Consell d’Administració de Projectes Territorials del Bages (PTB).
  • 2003-vigent.- Representant de l’Ajuntament de Manresa al Consorci per la Gestió d’Aigües de Catalunya (CONGIAC).
  • 2003-2009.- Vocal de la Fundació Caixa de Manresa.
  • 2004-2009.- Vocal de la Junta de Govern de l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC).
  • 2004-2005.- Membre del Comitè d’Experts sobre el nou Model d’Actuació i Finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua.
  • 2004-2011.- Membre del “Consell de Ciutat”, de la ciutat de Manresa.
  • 2006-vigent - Vice-President, del Consell d’Administració en representació d’Aigües de Manresa, de Projectes Territorials del Bages (PTB).
  • 2008-2013.- Membre del “Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya”.(CADS). Departament de Presidència. Generalitat de Catalunya.
  • 2009-vigent.- Vicepresident segon de la Agrupació de serveis d’aigua de Catalunya (ASAC).
  • 2010.-2014 Vocal del Consell d’Administració de Catalunya Caixa en representació del Ajuntament de Manresa.
  • 2011-vigent.- Vice-president de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia.

Càrrecs que ocupa en l’actualitat

  • Aigües de Manresa, SA, Empresa Municipal. Director-Gerent.
  • Junta de la Sèquia de Manresa. Secretari.
  • Fundació Aigües de Manresa- Junta de la Sèquia. Vicepresident.
  • Consorci per Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya (CONGIAC). Representant de l’Ajuntament de Manresa.
  • Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya SA. (GIACSA). Conseller Delegat.
  • Associació d’Abastaments d’Aigua a Catalunya (ASAC). Vicepresident segon.
  • Fira de Manresa. Membre Patronat (en representació de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia).
  • Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. President.
  • CTM Centre Tecnològic. Secretari Patronat i Consell de Direcció.
  • Projectes Territorials del Bages, S.A. Vice-President del Consell d’Administració.
  • Mútua d’Enginyers de Catalunya . Vocal Junta i Comissió Executiva.

Premis i distincions

  • Premi a l’AMCTAIC “Contribución al prestigio de la Ingenieria Industrial”, rebut de mans del príncep Felip de Borbó, al Palacio de la Zarzuela el 18 d’abril de 2006.
  • Distinció del Ajuntament de Manresa amb motiu dels XXV anys d’aigües de Manresa, S.A. 18 de gener de 2007.
  • Premi Bages de Cultura 2008. Òmnium Cultural del Bages. 28 de novembre de 2008.
  • Distinció en la XI edició dels premis D. O. Grup TAELUS. Gener de 2010.
  • Premi de l’aigua 2012. Associació Catalana d’Amics de l’Aigua. Barcelona. 20 de maig de 2012.
  • Guardó en reconeixement a la tasca com a President de la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya. Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials. Maig de 2014.
  • Homenatge en agraïment pels 28 anys de presidència de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Juny de 2014.
  • Pregoner de la Festa de la Llum de Manresa. 2016