Quan falta tancar els números, Manresa preveu recaptar 11.000 euros el 2017 en concepte de taxa turística, l'impost que paguen totes les persones que s'allotgen en un establiment hoteler a Catalu-nya. És una xifra més que modesta, però multiplica per tres els ingressos pel mateix concepte que hi va haver fa cinc anys, el 2013 (3.501 euros), va destacar el regidor de Turisme, Joan Calmet, al darrer Consell Municipal de Turisme. Alhora és el millor indicador de l'evolució dels allotjaments turístics a la ciutat. La taxa la recapta la Generalitat, que en fa el retorn als municipis amb l'obligació que s'inverteixi en turisme.

El gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, va acompanyar Calmet a la trobada, que va presidir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. El consell és un òrgan de participació en el qual prenen part tots els sectors implicats en el món del turisme de la ciutat, bàsicament restauradors, hotelers i botiguers.

La taxa turística costa entre 0,45 i 0,90 euros en funció del tipus d'establiment. A Barcelona ciutat és més cara. La cobra la Generalitat i, segons Tulleuda, «és l'indicador més clar de com evoluciona el tema d'allotjaments». El retorn era del 30 % fins fa dos anys, i actualment és del 50 %.

Al mateix consell, Calmet va explicar que, segons dades de 6 dels 13 establiments hotelers de la ciutat, l'ocupació va ser del 69,27 % el juliol, agost i setembre. El turisme representa el 56,88%, i els qui s'allotgen a Manresa per qüestions professionals, el 38,38 %. L'ocupació procedent de Catalu-nya era del 26,48%; de la resta de l'estat, el 20,08%, i els estrangers, el 58,74 %. D'aquests últims, la majoria són francesos.

Més dades. El 2017 es van prestar a Manresa 173.838 serveis turístics. És el nombre de vegades que la gent que va visitar la ciutat va ser a punts turístics on es comptabilitzen les persones que hi passen: l'oficina de turisme, el centre d'acollida de pelegrins, l'Espai 1522, el carrer del Balç, el Museu Comarcal, el parc de la Sèquia, la Cova, la Seu, el Museu de Geologia i l'Oller del Mas.

Al consell es va fer balanç del 2017. «No estem parats a veure si passen coses, sinó actius, motivats i convençuts», va dir Calmet. I es van traçar les línies d'actuació del 2018, entre les quals hi ha comercialitzar Manresa com a destí turístic a professionals del ram.