El Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages vol aconseguir que el cuiner manresà i pedagog de la cuina Ignasi Domènech i Puigcercós sigui nomenat fill predilecte de la ciutat.

L'objectiu és que aquest reconeixement es materialitzi enguany, coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana que exerceix Manresa durant el 2018.

Amb aquesta iniciativa, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages vol posar de manifest una de les figures clau per entendre la professionalització de la cuina.

El gremi considera que és necessari posar en valor la figura del gastrònom nascut a Manresa l'any 1874, autor d'una trentena de llibres, entre els quals La Teca, i donar a conèixer la seva empremta. Amb aquesta finalitat s'està perfilant tot un seguit de propostes amb la gastronomia d'Ignasi Domènech com a fil conductor.

Ignasi Domènech va néixer a Manresa el 8 de setembre del 1874, fill de Josep Domènech i Prunés, de Manresa i fuster de professió, i Josefina Puigcercós i Puig, de Gironella.

Els primers contactes amb la cuina els va tenir a casa dels oncles per part de mare, Ignasi Puigcercós i Antònia Cisa, extreballadors del tèxtil que havien fet el pas a l'hostaleria, primer amb una taverna i després amb una fonda.

Segons explica en les seves memòries, al costat del seu padrí arranca la seva història de cuiner.

La fonda del Centro o cal Nasi era al carrer del Born, 8, i a la part de darrere tenia un jardí amb sortida al carrer Nou, 15. A l'establiment dels Puigcercós hi havia també l'administració de la línia de Cardona, que es cobria amb «diligències i cotxes aparellats amb quatre animosos cavalls».

A l'edat de catorze anys, en companyia del seu cosí Emili Puigcercós, que després portaria la fonda del Centro, va marxar a Barcelona. Inicia així el camí d'aprenentatge. D'una taverna de port a una fonda de la Boqueria. Allà rep la proposta de treball que l'havia de retornar al Bages i accepta anar a la fonda Llobregat, de Monistrol de Montserrat.

Va treballar i es va formar també a Madrid, Burgos, París i Londres. Va fundar la revista El Gorro Blanco, va crear la primera acadèmia de cuina del país i va escriure obres de referència amb plena vigència avui. Va morir l'11 de novembre del 1956, als 81 anys.