La Jornada de Formació del Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages ha posat de manifest la necessitat de reivindicar la figura del cuiner Ignasi Domènech, aquest matí a la Fundació Alícia. Prop d'un centenar de professionals de l'àmbit de l'hoteleria i la restauració del territori i alumnes del sector han participat a la 17a edició de la Jornada que ha tornat a plantejar un programa des d'un punt de vista molt pràctic. Un dels moments destacats del matí ha estat la taula rodona que ha reivindicat la figura d'Ignasi Domènech.

Moderada per Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ha tingut les intervencions de Benvingut Aligué, propietari i xef del restaurant Aligué, Jordi Llobet, xef del restaurant L'Ó, Josep Maria Camps, col·leccionista i especialista en Ignasi Domènech, i Salvador Redó, periodista de Regió7 i estudiós del prestigiós cuiner manresà.

Tots han coincidit a assenyalar la importància de la figura del personatge "que esdevé el cuiner més important de la cuina catalana de la primera meitat del segle XX" en paraules de Toni Massanés. Josep Maria Camps ha apuntat que es "tracta d'una persona molt culte amb una bibliografia molt extensa més enllà del receptari per excel·lència de la cuina catalana, La Teca", mentre que Salvador Redó l'ha definit com "un cuiner fet a ell mateix, que constantment aprenia però també jugava". Benvingut Aligué ha explicat que "és la figura clau que ordena el receptari de la cuina catalana essent molt meticulós, fet que va tenir molt mèrit". Finalment, el xef Jordi Llobet ha assegurat que "el territori està en deute amb Ignasi Domènech, ell és el nostre referent i cal situar el seu llegat on es mereix".

Tal i com va avançar Regió7, des del Gremi es treballa des de principis d'any perquè Manresa anomeni Ignasi Domènech fill predilecte de la ciutat de Manresa. En la presentació de la Jornada, el president del Gremi, Diego Sánchez, ha demanat que "el territori es faci seu Ignasi Domènech, heu de pensar que ell va ser com el Ferran Adrià d'avui en dia" i, en aquest sentit, l'alcalde de Manresa ha confirmat que "l'Ajuntament treballa en la proposta del Gremi i ara estem buscant el moment per fer-ho possible". Junyent ha volgut fer un reconeixement públic al Gremi per impulsar la iniciativa de posar en valor la figura del cuiner manresà.Ada Parellada demana creativitat

Els assistents han pogut escotar la trajectòria de la cuinera Ada Parellada, al capdavant del restaurant Semproniana de Barcelona. Parellada s'ha adreçat al públic explicant el seu orgull per la seva trajectòria i reconeixent que "sóc una dona afortunada, que he treballat cada dia des de fa 25 anys sempre amb esforç i dedicació".

La cuinera ha animat a tots els estudiants presents que "no es moguin per a la il·lusió, que dura poc, sinó que intentin transformar la il·lusió inicial amb professionalitat que faci possible treballar amb interès, passió, dedicació, constància i creativitat". Parellada ha reivindicat que les dificultats mai han d'ensorrar-nos o tirar-nos enrere, sinó pensar que poden ser oportunitats".Cuina del senglar

La jornada també ha plantejat les potencialitats de la cuina del senglar. El responsable de cuina del departament de Saluts i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, Marc Puig-Pey, ha plantejat com aprofitar el senglar, un aliment de qualitat i saborós, per part dels restaurants del territori. Des de la Fundació Alícia s'ha editat una guia que explica el tractament d'aquest aliment que, a poc a poc, té major acceptació per part del públic. Una de les altres qüestions que s'han tractat ha estat l'ús de les xarxes socials en l'àmbit de la restauració. El consultor i formador de màrqueting digital, Xavier León, ha donat les pautes perquè bars, restaurants i allotjaments treguin el màxim de profit d'aquestes eines per captar el públic.

El matí va començar amb la intervenció de Feliu Consultors. Jordi Portella i David de Miguel han detallat les novetats i els canvis més importants de la nova normativa dels autònoms que ha entrat en vigor des de l'1 de gener i han exposat la necessitat que els establiments es posin al dia en matèria de protecció de dades i compleixin la directiva europea que serà d'obligat compliment a partir del mes de maig.

Finalment, la Jornada s'ha tancat amb una sessió que ha donat a conèixer l'eina de gestió Tourism Data System. Es tracta d'un aplicatiu senzill, gratuït i digital que permet als establiments tenir un major control del públic que reben obtenint dades del seu origen, dates de reserva, etc.