El professor Toni Dorado, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Manresa, juntament amb la Montserrat Méndez, directora de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM); Neus Capdevila, directora de la Biblioteca Ateneu Les Bases; Mercè Rosich, regidora d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa i Anna Crespo, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, han presentat el programa d’activitats de ‘Temps de... Química’, que es desenvolupa a diversos espais de Manresa fins al 6 de maig.

Fa tres anys va néixer el projecte “Temps de...” a la UPC Manresa amb la col·laboració de la Biblioteca Ateneu Les Bases i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) i amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona. La primera edició es va dedicar a les matemàtiques i l’any passat als minerals i roques. En aquesta tercera edició, el programa està dedicat a la química.

La iniciativa sorgida de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) té l’objectiu de divulgar les matèries que s’imparteixen en el centre i establir vincles amb els centres de secundària. És per aquest motiu, que s’organitzen activitats pensades per a infants, per a famílies, per a adults i per a professors.Més a prop

La col·laboració sorgida entre la Biblioteca Ateneu les Bases i la Biblioteca del Campus de Manresa permet, mitjançant els seus recursos, espais i experiència, acostar la UPC Manresa al públic en general.

És per aquest motiu que s’organitzen diferents tipus d’activitats. D’una banda les adreçades a un públic general que abasten des de xerrades divulgatives fins a un espectacle a base d’experiments, passant per tallers familiars, una exposició i un club de lectura. I d’altra banda, les activitats formatives adreçades al professorat de secundària, batxillerat i cicles formatius, amb certificació del pla de formació de la Generalitat de Catalunya, i la creació d’una guia de recursos.

Aquesta edició s’emmarca dins dels esdeveniments culturals de Manresa: Capital de cultura catalana 2018.

Totes les edicions han rebut el suport de l’Ajuntament de Manresa des de les regidories de Cultura i joventut i d’Ensenyament i universitats.

  • Exposició "On és la química?" sobre els principals àmbits quotidians en els que podem trobar la química, a partir dels elements de ta taula periòdica i els minerals de la natura d'on s’extreuen: l’aire que respirem, l’aigua que bevem, els aliments que mengem, els medicaments que prenem, els conreus que adobem, els detergents que utilitzem, la roba que vestim, la casa que habitem i els combustibles que consumim. Biblioteca del Campus Universitari de Manresa: del 9 al 22 d'abril Biblioteca Ateneu Les Bases: del 23 d'abril al 6 de maig.
  • Activitat formativa "Recursos pràctics per apropar la química a l'aula". Per a professorat de secundària, batxillerat i cicles formatius per apropar la química i tecnologia a l’aula. Curs semipresencial amb certificació (20h) del pla de formació de la Generalitat de Catalunya, via l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC. Del 16 d'abril al 6 de maig Més informació i inscripcions a: https://goo.gl/rDCV78.
  • Xerrada "Terra, Mar i Aire, recerca geoquímica ambiental", a càrrec del Dr. Xavier de las Heras, catedràtic d'enginyeria química. Tracta de com l'estudi de molècules orgàniques permet descobrir aspectes del passat. També descriu característiques del mar lligades al canvi climàtic o a l'aire que respirem. I les afectacions al medi ambient que causa l'ésser humà en les seves activitats quotidianes. Dimecres 18 d'abril, a les 19h Sala d'actes de la UPC Manresa
  • Xerrada "Nutrició i salut, els capricis de la química", a càrrec de la Dra. Conxita Lao. Som el que mengem. Alguns aliments presents a la nostra dieta contenen àcids insaturats o "bons", altres saturats o "dolents" i d'altres, els trans o "super·dolents". Per què es diuen així? Per què el valor biològic d'algunes proteïnes és superior a altres? Per què la fibra és bona? Per què alguns nutrients són bons per a la nostra salut i altres no tant? La resposta està en la química! Dimecres 25 d'abril a les 19h Sala de suport de la Biblioteca Ateneu les Bases.
  • Taller familiar "La química dels colors". La Clara Gavaldà explicarà histories il·lustrades amb uns experiments químics, que sorprendran a petits i grans. A partir de 6 anys. Cal inscripció prèvia. Dimecres 2 de maig, a les 18h Àrea infantil de la Biblioteca Ateneu les Bases.
  • Club de lectura amb Amàlia Lafuente. Club de lectura sobre química on es comentarà el llibre "Codi genètic" amb la presència de la seva autora. Dins del que podríem anomenar novel·la mèdica, la història tracta d'una jove científica que investiga un fàrmac per tractar l’Alzheimer i que assisteix a l'arribada del seu nou superior, un fitxatge estel·lar que canviarà el rumb de la seva recerca. Un thriller de ritme intens, trenat amb una intriga científica i un afer sentimental que qüestiona l’existència d'un codi deontològic.
  • Trobada oberta a tothom, coordinada per Toni Dorado, Conxa Moncunill, Eulàlia Ribas i Marta Gonzàlez. Dijous 3 de maig, a les 19h Auditori Ateneu Les Bases de Manresa.
  • Espectacle "Reacciona... amb la química", a càrrec de Dani Jiménez, físic i divulgador científic. L'espectacle mostra com la química és clau pel nostre organisme sintetitzant enzims, produint hormones, per la digestió dels aliments i, també, és fonamental per al desenvolupament de nous materials que utilitzem en la medicina, en la neteja, en les indústries. Aquest espectacle mostra els principis fonamentals de la química a través d'experiments espectaculars, innovadors i sorprenents! Divendres 4 de maig, a les 18h Auditori Ateneu les Bases de Manresa.