Una de cada tres infermeres catalanes està en risc de desenvolupar problemes de salut mental. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi «Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya», presentat ahir a la FUB-UManresa pel Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i la Fundació Galatea.

L'estudi mostra els riscos als quals està exposat un dels col·lectius professionals sanitaris més nombrós, amb més de 50.000 infermeres i infermers, dels quals més de 1.700 treballen al Bages.

Es tracta d'un col·lectiu sotmès a unes complicades condicions de treball que afecten directament els seus hàbits de vida i la seva salut. Aquestes condicions augmenten considerablement els riscos psicosocials als quals les infermeres estan exposades i que són especialment elevats en el cas de les que treballen en hospitals, ja que tenen més càrrega de treball alhora que participen menys en les decisions del centre i tenen menys suport dels seus superiors, tal com desvelen les dades recollides.

L'estudi mostra, entre altres indicadors de salut, que les infermeres i infermers presenten més risc de desenvolupar problemes de salut mental, el 35,6%, com ara trastorns depressius, afectius, d'angoixa o d'ansietat, molt per sobre d'altres professionals de la salut (18-20%) i de la població en general (9,7%).

Un risc que ve determinat per múltiples factors com ara l'elevada presència d'indicadors de dolor i fatiga entre el col·lectiu, factors associats a trastorns d'ansietat o la manca d'hores de son. Una de cada tres infermeres dorm menys de 6 hores. Són desencadenants també les llargues jornades i els horaris poc convencionals així com les elevades càrregues de treball.

La precarietat laboral, que afecta el 27% d'infermeres i infermers, i la tensió i frustració que causa el poc control sobre el propi treball, la poca participació en les decisions comunes i el poc suport de l'equip de treball i dels superiors, aspectes tots reflectits en l'estudi, esdevenen igualment situacions de risc.