María del Pino Mato Díaz ha deixat el seu habitatge de lloguer social de Fòrum per anar a viure a un bloc okupat per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme al Bages després que ni ella ni els activistes hagin pogut frenar el procés de desnonament.

L'afectada i la PAHC han fet una roda de premsa a la plaça de Gispert per denunciar aquesta situació i «el fracàs de les institucions per garantir el dret a l'habitatge».

Segons la PAHC, aquest cas és encara més greu pel fet que és una empresa municipal la denunciant, sense els set blocs ocupats «58 famílies estarien dormint al carrer».

La posició dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa és ben diferent, el govern municipal recorda que s'atenen moltes persones que necessiten suport i cal administrar els recursos de què es disposa «amb equitat i justícia».

Pel que fa al cas de María del Pino Mato, l'Ajuntament assegura que ajusta sempre les condicions de lloguer social a les possibilitats de cada persona o família, i és «absolutament flexible amb els pagaments sempre que hi hagi un mínim compromís de compliment de les condicions pactades individualment en el pla de treball amb l'assistent social que en fa el seguiment».

En el cas que ens ocupa, «l'Ajuntament atén aquesta persona des de fa molts anys i n'ha fet un seguiment constant». Actualment ha posat el cas en mans de la Mesa d'Emergències de l'Agència Catalana de l'Habitatge.

Per la seva part, Mato ha lamentat la nul·la resposta d'un Ajuntament «desbordat» i que sigui precisament la seva empresa municipal d'habitatge qui «desnona». L'afectada ha explicat que quan va deixar de pagar el lloguer social va ser perquè no rebia cap ingrés, ni ella ni el seu fill.

Un cop se li va concedir una Renda Garantida de Ciutadania es va posar en marxa el procés de desnonament sense possibilitat de negociar un pagament a terminis del deute. A més a més, «tenint aquesta renda he anat als administradors de finques i cap m'ha volgut llogar un pis. Quina alternativa tinc?», es demana.