Un home es va quedar tancat dissabte al matí durant 40 minuts al nou ascensor públic de Manresa que connecta el carrer de Santa Llúcia i la plaça Major.

Els bombers l'han hagut de rescatar perquè pogués sortir. L'incident ha tingut lloc l'endemà mateix de l'estrena del nou ascensor.

El cos de guàrdia de la Policia Local a la plaça Major ha avisat el servei tècnic de l'empresa que porta el manteniment de l'ascensor quan han estat alertats que l'ascensor no funcionava i han comprovat que hi havia una persona a dins. Però els tècnics responsables del manteniment eren fora de la comarca del Bages i no es podien desplaçar immediatament per resoldre la situació.

Davant d'això s'ha optat per avisar els bombers que s'han desplaçat fins a la plaça Major i han procedit a obrir les portes de l'elevador perquè l'home atrapat pogués sortir. Això ha estat a les 11.20 h.

Posteriorment el servei tècnic ha arribat i ha començat a fer una revisió per aclarir les causes que han portat al mal funcionament de l'aparell. El govern municipal ha assegurat que "demanarà les explicacions pertinents".

Es va estrenar divendres

Un cop finalitzades les obres d’execució i obtinguts els permisos tècnics, divendres va entrar en funcionament l’ascensor per salvar els onze metres de desnivell entre el carrer Santa Llúcia i la plaça Major de Manresa, i que ha de servir per establir un itinerari adaptat en aquest punt del Centre Històric.

L’ascensor es va presentar públicament divendres en un acte amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy: la presidenta de l’AV Barri Antic, Anna Martínez; la presidenta de l’AV Escodines, Carme Carrió; el president de l’AV Vic-Remei, Vicenç Cano; així com veïns, veïnes, comerciants del sector, regidors i tècnics municipals.

L’ascensor ha de funcionar cada dia de la setmana, de les 6 del matí a les 12 de la nit, un horari que fins i tot es pot ampliar amb motiu d’activitats excepcionals.

Les obres han tingut un pressupost de 176.648 euros, dels quals 125.000 corresponen a l’ascensor, que ha estat finançat per Criteria Caixa a través del conveni de Fàbrica Nova; els 51.648 euros restants han servit per condicionar l’espai exterior, ampliar l’accés des de la plaça major, fer la marquesina i instal·lar senyalització informativa, uns diners que provenen d’un fons FEDER.

La instal·lació s’ha dut a terme al número 9 del carrer de Santa Llúcia, on hi ha un edifici municipal que actualment no tenia ús definit i que, per les seves característiques físiques i de relació amb l’entorn, era idoni per a la implantació de l’ascensor. Per la part superior, l’ascensor desemboca sobre el carrer del Balç, en un solar de titularitat municipal, que dona a la plaça Major.

L’actuació també ha inclòs l’execució d’un itinerari de vianants que connecta l’ascensor amb la plaça Major, tot generant un pas que actua de mirador, amb vistes a la a la basílica de la Seu i altres punts d’interès de la ciutat.

Per dur a terme les obres, s’ha enderrocat l’escala interior de l’edifici de propietat municipal del carrer Santa Llúcia, per deixar un espai adequat per al buc de l’ascensor, adaptat a persones amb mobilitat reduïda i amb doble embarcament a 180º. Per tal de fer més visible el caràcter públic de l’ascensor, les portes són de vidre.