«Reivindiqueu sempre el dret a canviar d'opinió: és el que primer us negaran els vostres enemics». El conegut aforisme de Joan Fuster va ser repetit aquest dissabte uns quants cops durant el seu homenatge a la Plana de l'Om. La cita va reunir una seixantena de persones que volien conèixer el llegat de l'escriptor. Un intel·lectual que va ser clau en la definició dels anomenats Països Catalans.

L'acte va permetre conèixer el llegat polític i intel·lectual de Fuster, per mitjà del catedràtic d'història medieval Antoni Furió. Davant de l'actual situació política, «Fuster veuria una oportunitat per reivindicar la sobirania dels Països Catalans en conjunt», explica Furió. «Ell considerava que la unió d'aquests territoris era l'única opció per esquivar l'imperialisme de l'Estat», sosté el catedràtic. No obstant això, segons Furió la creació d'autonomies no facilita el sentiment d'unió dels Països Catalans, «però hi ha una llengua comuna i també una història comuna», remarca el catedràtic.

L'homenatge també va incloure un espectacle titulat La mata del jonc, de la companyia La Veurem Teatre. Finalment, hi va haver un debat sobre la vigència del concepte fusterià de Països Catalans, amb la veu de David Miró i Francesc Ribera.