A les roses vermelles i als llibres els ha sortit aquest Sant Jordi 2018 un company de diada molt buscat, les roses grogues. El seu caràcter reivindicatiu ha fet optar foces manresans i manresanes per aquest color, que s'ha esgotat en molts punts de venda de la capital del Bages.

La Diada de Sant Jordi ha bategat amb força, ja des de primera hora i fins ben entrat el vespre, al centre de Manresa. Desenes de parades de roses i llibres han ocupat tot el passeig de Pere III, des de la Bonavista fins la Muralla de Sant Domènec, i l'ambient de passejants ha estat curull en totes les franges. Al matí, es veien sobretot, infants, que recorrien el centre de Manresa amb les seves escoles. A la tarda, les parelles i les famílies han pres el relleu, a la recerca de títols com «La força d'un destí», de Martí Gironell, i «Las hijas del Capitán», de María Duñas, ambós al capdamunt de la llista dels llibre smés venuts del Sant Jordi 2018.

A les parades de roses, que s'han estès al llarg de tota la rambla manresana, des de la Bonavista (on es repartien més esponjadament) fins la Muralla de Sant Domènec, han predominat les vermelles, però també hi ha hagut una notable presència de les reivindicatives. Una oferta que en parades consultades per Regió7 com Rosa de Jericó, Òmnium, Ampans i Territoris Florístics, s'han esgotat durant el dia.

«Potser farem curt de roses grogues»

En previsió de la possible forta demanda d'aquest any, les floristes i venedors de roses de Manresa ja s'havien proveït de més roses grogues. És el cas de la Rafaela, de la Protectora d'Animals de Manresa, que des de la seva parada del Passeig explicava que finalment no els han pogut servir totes les roses grogues que havien demanat.

Proporcionalment, de cada 100 roses que venen aquest Sant Jordi, unes 30 són grogues. Des de la parada d'Òmnium de Manresa, impulsors de la iniciativa a nivell de tot Catalunya de les roses grogues contra la repressió i per la llibertat dels presos polítics, han explicat que al migdia ja havien venut més de la meitat de les roses grogues que havien previst. "Potser farem curt", afegien I al final ha estat així. Era la primera vegada que en venien de color groc.

El Francesc cada any compra tres roses vermelles per les dones de casa. Enguany, però, a les tres vermelles n'hi ha volgut sumar una de groga, "per la significació que té demanar la llibertat dels empresonats", ha explicat. Els compradors de roses grogues són ben conscients de la seva tria. És el cas d'una jove parella manresana. El noi ha volgut regalar tres roses grogues a la seva estimada, "tot i que una de les roses també tenia tons vermellosos". "En un any tan anòmal com aquest a nivell polític i social, ens semblava important tenir un record per la gent que no pot ser aquí i viure el Sant Jordi", han explicat. "Estic molt orgullosa d'aquest nou color", deia la jove, "aquest any creiem que tocava".

Sant Jordi més enllà del Passeig

La diada del llibre i la rosa és una festa que s'estén per tota la ciutat. Si bé és al Passeig s'hi concentren bona part de les parades, cal destacar l'animació que durant tot el dia també s'ha viscut en altres punts cèntrics com la plaça de Sant Domènec i la Plana de l'Om. I més lluny del centre, en barris com Valldaura, la Font dels Capellans i Plaça de Catalunya han tornat a ser nombrosos els punts de venda de llibres i roses que s'han instal·lats en cruïlles i davant llibreries i floristeries.