Ampans, que atén persones amb dicapacitat intel·lectual, té una llarga experiència en formació, ocupació i inserció. Aprofitant aquest bagatge, torna a posar en marxa el programa de Noves Oportunitats, en el qual acompanyarà 400 joves de la Catalunya Central perquè retornin al sistema educatiu o trobin feina.

El programa s'adreça a joves d'entre 16 i 24 anys que no treballen i han abandonat els estudis per tal que recuperin les ganes d'aprendre i retornin al sistema educatiu o es formin i trobin una feina. Amb aquest objectiu, ofereix actuacions integrades d'orientació, formació, acompanyament i intermediació i es caracteritza per oferir-los itineraris de fins a 2 anys per desenvolupar el seu projecte.

En l'edició 2015-2017 del programa, Ampans va acompanyar amb continuïtat 377 joves de la Catalunya Central; 75 dels quals van retornar al sistema educatiu o van aconseguir una inserció laboral superior als 6 mesos de durada. Al llarg del programa es van fer 140 contractes temporals i 191 acreditacions formals (graduat en ESO, certificat de professionalitat i formació a mida amb empreses). Hi van col·laborar més de 160 empreses de la Catalunya Central per tal de facilitar als joves l'apropament a la realitat social i laboral mitjançant accions de voluntariat i processos de mentoria. És el cas d'AKI, Masats, Tous, Diesa, McDonalds, Consum cooperativa i Oliva Torras, entre altres.

Per al director general d'Ampans, Toni Espinal, «l'èxit de les noves oportunitats no només és la inserció al món laboral o el seu retorn al sistema educatiu, sinó també que els joves tinguin l'oportunitat de millorar les seves competències transversals i siguin capaços de fer servir les eines que se'ls proporcionen per superar els obstacles que puguin trobar durant el seu desenvolupament personal i professional».