El sindicat de Pensionistes i Jubilats de CCOO a la Catalunya Central ha denunciat que, sent Manresa una ciutat amb un alt percentatge de persones grans, en els últims temps no solament no s'han creat places noves residencials públiques o concertades per atendre l'envelliment i la dependència, «sinó que hi ha hagut una reducció sensible».

Davant l'anunciada reducció progressiva de les places públiques que hi ha a la residència Catalunya -que, com que no compleixen els requisits arquitectònics i de seguretat, ara s'han traslladat a la residència Sant Andreu (vegeu Regió7 del 5 d'abril)-, el sindicat reclama una moratòria mentre no hi hagi un increment sensible de les places públiques o concertades a través de la Generalitat. No haurien de mantenir-se únicament les places actuals, sinó que n'hi hauria d'haver la mateixa quantitat que hi havia inicialment a la residència Catalunya.

El comunicat recorda que l'espera per accedir a una plaça pública se situa, la majoria de les vegades, al voltant dels 2 anys. Per això moltes famílies es veuen obligades a cercar una plaça privada si poden pagar uns 2.000 euros mensuals.

A més, és força habitual que les places a les quals es pot accedir estiguin situades fora de Manresa, en localitats de la comarca o d'altres comarques, amb el que això suposa d'allunyament de les persones grans del seu entorn. Les persones que no poden accedir a residències privades solen restar a casa, sovint en situació de precarietat i soledat, i requereixen els serveis d'atenció domiciliària, que en molt casos hi destinen unes hores setmanals, generalment força insuficients.

Per tot això també demana a l'Ajuntament de Manresa que «reclami amb fermesa a la Generalitat noves places residencials per atendre les persones grans i dependents». En relació amb l'atenció domiciliària, sol·licita que l'Ajuntament hi aporti més recursos i que es destinin a ampliar el nombre d'hores per donar una atenció suficient i digna a les persones que ho necessitin.

A més, considera necessari disposar, com més aviat millor, del diagnòstic sobre l'envelliment i la dependència a Manresa, i elaborar i posar en funcionament un model d'atenció i un pla estratègic dels serveis i dels equipaments necessaris per atendre les persones grans i dependents que ho necessitin ara i que ho necessitaran en els propers anys.

Per al sindicat, si es vol que Manresa sigui realment una ciutat amiga de la gent gran, «el desenvolupament de les qüestions apuntades n'és un element fonamental per demostrar-ho».