Davant les crítiques i dubtes que han sorgit sobre la seguretat i la privacitat dels nous comptadors telegestionables, fonts d’Endesa han assegurat a aquest diari que els comptadors «han passat per un exhaustiu control i compleixen una exigent normativa de seguretat».

En aquest sentit, detallen que la radiació que emeten els aparells «és molt inferior als límits de seguretat marcats per la normativa». Expliquen que «l’Institut Tecnològic de l’Energia en va realitzar un informe de mesurament, i la radiació és molt inferior a la d’aparells electrònics que es troben habitualment presents en un habitatge, i que arriben a ser 4 o 5 vegades de magnitud inferior, per exemple, a la d’un telèfon mòbil o un microones».

En aquest sentit, descriuen que «un televisor emet quatre cops més radiació que el PLC [comunicacions de línia energètica en les seves sigles en anglès, que és la comunicació que utilitzen les línies de distribució d’energia elèctrica], mentre que els mòbils o els microones poden arribar a emetre cinc vegades més radiació.

La companyia elèctrica assenyala que els nous comptadors «emeten dades d’acord amb la normativa UNE-EN 50065-1: transmissió de senyals per la xarxa elèctrica de baixa tensió amb freqüències de 3 kHz a 148,5 kHz, conforme amb el Comitè Europeu de Normalització Electrotècnica (CENELEC) que estipula la utilització per les empreses distribuïdores d’energia elèctrica».

Endesa també assegura que «la font emissora no es troba a la mateixa llar» i que «la intensitat de la radiació electromagnètica disminueix amb la distància». En aquest sentit, diuen, els nous comptadors «transmeten la informació pel mateix cable de conductor d’energia elèctrica fins a un concentrador PLC, que normalment està instal·lat en un centre de transformació, i des d’aquí el senyal és enviat via sense fils [GPRS] fins a un centre de comunicacions des d’on es reben totes les lectures».

«Només el client té accés a les dades»

Un altre dels aspectes que han aixecat polèmica entre ciutadans i administracions fa referència a la protecció de dades, ja que els nous aparells permeten tenir accés a la corba horària de consum de cada llar. Endesa assegura, però, que «realitza totes les accions necessàries per assegurar el compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades»; i diu que «les dades només es posen a disposició dels subjectes participants en les mesures».

És a dir, la distribuïdora, declara que «utilitza i trasllada les dades recollides pel sistema de telegestió utilitzant sistemes de comunicacions xifrats i protegits» i «l’accés a les dades de consum estan restringits per defecte a la comercialitzadora contractada pel client, i només el client mitjançant autorització expressa pot permetre l’accés a les seves corbes de càrrega per altres comercialitzadores».

Sobre aquest aspecte, la companyia explica que «els usuaris poden conèixer els seus hàbits de consum una vegada disposen del sistema integrat de telegestió. Aquestes dades es poden consultar a través de «l’Àrea privada» de la web d’Endesa Distribució.