Al carrer de la Mel, al de Sant Bartomeu, a la Muralla de Sant Francesc i, ara, al de les Barreres cantonada amb el d'en Tahones. Tots són solars que s'han adequat com a espais per al barri on són, una vegada fets els enderrocs de les cases que hi havia i mentre no s'urbanitzen. El darrer, el de Bar-reres, és el més espectacular.

El solar resultant al costat dels Quatre Cantons té 972 m2 (si fa o no fa els mateixos que la veïna plaça Gispert). A banda d'arrebossar els darreres de les cases i preparar el terra perquè no s'hi acumuli aigua quan plou, l'adequació provisional ha inclòs posar-hi quatre cistelles de bàsquet (una mica altes perquè estaven més baixes i en van robar dues), nou bancs, dues jardineres aprofitant dues tines que hi havia a les cases i plantar-hi tres lledoners. No hi ha papereres, però n'hi posaran. També s'ha aprofitat per eixamplar la cantonada amb el carrer d'en Tahones.

Al xamfrà Barreres-Tahones-Pou hi havia dinou finques, catorze de titularitat pública i cinc de titularitat privada. Quatre ja van anar a terra anteriorment i, des del desembre passat, se n'han enderrocat nou més. Les tres primeres, de Fòrum, amb un cost de 55.828 euros; quatre més (tres de l'Ajuntament i una de Fòrum) que s'hi van afegir perquè es va veure que també estaven en molt mal estat, amb un cost de 135.648 que ha inclòs l'adequació del solar, i dues privades que s'han sumat a les set i que han pagat els propietaris.

Hi queden sis finques

Encara hi queden sis finques. Una vegada estiguin totes a terra, hi ha previst un Pla de Millora Urbana, per al qual, va anunciar, ahir, el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, es volen tenir aprovats tot els documents urbanístics aquest 2018 i que inclourà fer-hi dos edificis, amb un màxim de 285 habitatges, el 30% dels quals de protecció pública, i la creació d'una plaça i un nou passatge que la connectarà amb la Muralla de Sant Francesc. De moment, el que s'ha fet fins que no es desenvolupi ha estat arreglar el solar com a espai per al barri aprofitant material de l'enderroc per fer els bancs i els pals de les cistelles de bàsquet. S'ha reforçat l'enllumenat i s'han tapat cinc pous d'aigua que hi havia a les cases amb lloses de formigó i tapes exteriors pintades de colors. Al perímetre hi han posat pilones perquè no hi entrin els cotxes.

Ahir, en la presentació per part d'Aloy i de l'alcalde Valentí Ju-nyent, el darrer va posar de relleu «la voluntat del govern d'aprofitar els espais recuperats per esponjar el Centre Històric». Aquest solar no només l'esponja sinó que també ofereix atractives perspectives dels vials i espais que l'envolten.