Tot acte de consum és un acte polític. Per això, la 19a Campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, impulsada per Setem Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermón, Fira, Fets i la Xarxa d'Economia Solidària, promou un any més, amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, un consum crític i transformador mitjançant l'impuls del comerç just, les finances ètiques i l'economia solidària.

Per posar fi a la lògica del lliure mercat, que situa la competitivitat i el màxim benefici econòmic per damunt dels drets de les persones i del respecte pel medi ambient, cal passar de la teoria a la pràctica des de molts fronts.

Des de la base, es multipliquen les iniciatives de producció, comercialització, consum i finançament enxarxades en l'economia solidària. Una realitat en expansió que es consolida i s'articula a través d'eines col·lectives com el mapa col·laboratiu Pam a Pam, un espai de referència en la visibilitat i creació de comunitat de l'economia solidària.

També amb els estalvis es pot contribuir a canviar el món. Optar per les finances ètiques i solidàries fa compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d'objectius socials i ambientals.

El paper de les administracions

Però, encara cal una aposta des d'un altre àmbit: les administracions públiques. Només el 0,17% de les compres de comerç just de l'any 2016 van ser fetes per les administracions públiques. A més a més, la banca que inverteix en armes -amb el BBVA al capdavant- és la principal proveïdora de moltes institucions. Amb aquestes dades, una compra pública que incorpori criteris ètics, responsables, que garanteixi el respecte als drets humans i posi, en definitiva, els interessos de les persones al centre, esdevé una aposta totalment necessària.

Les passes que s'han fet

En els darrers anys, s'han dut a terme nombroses declaracions per part de diferents ajuntaments i institucions públiques a favor de la contractació pública socialment responsable. Però és fonamental que aquests acords sobre paper es materialitzin en la inclusió de clàusules socials que valorin significativament el comerç just i les finances ètiques a l'hora de contractar qualsevol servei des del sector públic.

Per això, les administracions públiques, de manera molt especial els ajuntaments com a institucions més properes a la ciutadania, tenen la possibilitat de sumar-se a la Revolució de les Butxaques Públiques, optar per l'economia solidària i garantir un impacte social i mediambiental positiu. Només donant suport al comerç just i a les finances ètiques es pot contribuir a reduir les desigualtats i les injustícies de l'actual sistema econòmic global.

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica celebra més de trenta-cinc activitats a diferents municipis arreu de Catalunya, entre els quals la capital del Bages. En podeu trobar més informació a www.comercjustibancaetica.org