El congrés sobre «Història de Catalunya a Través de la Mineria i de la Geologia» ha tancat portes reivindicant la figura de Lluís Marià Vidal.

El congrés va tenir lloc des del dimecres 30 de maig al diumenge 3 de juny a Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Manresa, Cellers i Vilanova de Meià amb la participació de prop de dues-centes persones procedents de diferents indrets de Catalunya, Andorra, La Franja, Castella, Colòmbia, Veneçuela i França.

Entre les principals conclusions, els organitzadors assenyalen la necessitat de reivindicar la figura de Lluís Marià Vidal (1842-1922), com un dels grans impulsors de la geologia, mineria, espeleologia, mineralogia, paleontologia, arqueologia, fotografia i excursionisme científic de Catalunya.

Premi

En aquest sentit a partir de l’any que ve s’atorgarà el Premi Lluís Marià Vidal a la persona i a la institució que més destaquin en algunes de les activitat en les quals va treballar Vidal o que valoritzin l’amor a la natura.

El congrés ha reivindicat, també, que les activitats mineres es desenvolupin en harmonia amb la natura, respectant la població i facilitant el desenvolupament rural.

El certamen va posar en valor l’existència dels geoparcs de la Catalunya Central i del de la Conca de Tremp - Montsec i va donar suport a la creació del Parc Geològic i Miner del Solsonès i el Parc Geològic i Miner de la Noguera.

Es va acordar potenciar el Museu de Vilanova de Meià, per tal de que aculli les mostres fòssils que s’han extret de la Pedrera de Meià i, alhora, demanar rèpliques de les mostres que hi ha distribuïdes per diferents indrets del món.

Tanmateix, es va valorar deixar a Lleida una bona representació d’aquestes mostres, concretament a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on es troben actualment. I es va considerar la necessitat de preservar íntegrament la coneguda Pedrera de Meià (situada dins el Geoparc Conca de Tremp-Montsec), pels seus valors històrics i paleontològics.

El geòleg manresà Josep Maria Mata Perelló, coordinador general del Congrés, en nom de les entitats organitzadores (SIGMADOT, SEPGYM, Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec, Geoparc de la Catalunya Central, Centre Excursionista de Catalunya i Consell Comarcal del Solsonès) ha explicat que entre les conclusions finals cal tenir en compta la de sonar suport a la creació al Pirineu Lleidatà del Museu de la Mineralogia dels Pirineus i de les Terres de Lleida, amb la participació del Grup Mineralògic Català. A tal efecte, a partit d´ara es buscarà el lloc on establir la seva seu.

Com a cloenda del Congrés, efectuada en un ambient totalment rural a l´aire lliure, es va concedir el Premi del Congrés al conegut paleontòleg de Lleida Antoni Lacasa, gran investigador i defensor de la integritat de la Pedrera de Meià i de la conservació dels seus fòssils. Va rebre el Premi de la ma de l´alcalde del municipi en Xavier Terré, en nom de l´Ajuntament de Vilanova de Meià i dels organitzadors del Congrés.

El congrés es va presentar a Barcelona, a la seu del Centre Excursionista de Catalunya amb la presència del popular meteoròleg Tomàs Molina.