Un homenatge a les persones que l'1 d'octubre van defensar una escola i una manera de celebrar aquell dia, que va acabar menys bé del que s'esperava. És un dels objectius de la Festa i Revetlla de Sant Joan per la República Catalana que tindrà lloc a Manresa el 23 de juny a partir de les 5 de la tarda. Als actes que ja organitzen habitualment per aquesta data Òmnium Bages-Moianès i l'ANC de Manresa, s'hi han afegit els que hi han aportat els CDR de la ciutat i els Artistes de la República, Pagesos per la República, Docents per la República, Bombers per la República i Agents Rurals per la República Les novetats? una cercavila per la ciutat que passarà per l'institut Lluís de Peguera, l'escola Renaixença i el Conservatori Municipal de Música de Manresa, i un sopar popular amb revetlla final al Parc de la Seu.

La biblioteca de l'institut Lluís de Peguera ha estat el lloc escollit, aquest migdia de dijous, per presentar els actes. Ho han fet Neus Panadell (ANC), Sílvia Sanfeliu (CDR i Artistes de la República), Toni Malagarriga (Artistes de la República), Ivet Valdeolivas (CDR), Eudald Camprubí (coordinador de l'ANC de Manresa) i Marc Sellarès (Bombers per la República). Valdeolivas ha recordat que el Peguera "va ser la darrera escola que va tancar l'1-0. Volem tornar a viure aquell dia però com una festa".

Camprubí ha remarcat que la festa de Sant Joan, que serveix per celebrar la Diada Nacional dels Països Catalans, és un bon moment per "explicar que, com a Principat, vivim un procés de consolidació de la República, però que no podem perdre de vista l'objectiu final, que és la nació complerta".

Com serà la festa?

La festa del dia 23 començarà a les 5 de la tarda amb la rebuda de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Domènec, des d'on començarà la cercavila republicana a 2/4 de 6 de la tarda, amb tractors, tabalers, diables, castellers, bastoners, una xaranga i tres grans fotografies d'Artistes de la República que representen tres moments de repressió de la història de Catalunya, inclosa una del dia del Referèndum. La cercavila farà parada a tres centres docents on es va poder votar: al Peguera, a la Reneixença i al Conservatori Municipal de Música de Manresa.

A 2/4 de 8 del vespre, el seguici arribarà a la Plana de l'Om, on es farà l'acte final amb l'escenificació del guió satíric signat per Carles Claret "Petita història d'una gran república" a càrrec de Mireia Cirera i altres artistes. Des d'aquí, com ja es fa cada any, s'acompanyarà la Flama del Canigó a la plaça Major, on es farà l'habitual i s'enllaçarà amb el Sant Joan infantil sense petards.

A les 9 del vespre començarà el sopar popular republicà al Parc de la Seu amb botifarrada i opció vegetariana. Els tiquets es poden comprar a la Vermuteria Santa Rita, al Bar Toni's, a l'Espai Rubiralta, a l'Espai Òmnium i a les assemblees de zona dels CDR. El preu del sopar és de 10 euros anticipat i 12 el mateix dia. A 2/4 de 12 de la nit, hi haurà revetlla popular al mateix lloc, organitzada pels establiments de restauració esmentats, amb DJ's Meri i Lucia Alcaina + The Papa & The Topos + Dj Rutxo.