Un 30% dels manresans no recicla la matèria orgànica. Una de les explicacions que utilitzen més per no fer-ho és que les cases no estan preparades; l'altra, que no els importa. Són dues de les conclusions a les quals ha permès arribar la campanya a peu de contenidor impulsada per l'Ajuntament amb la finalitat de millorar les dades referents a la recollida orgànica a Manresa, que cada any que passa són pitjors.

La primera fase de la campanya a peu de contenidor al carrer i a diferents mercats, que ha durat tres setmanes, ha finalitzat. Durant el temps que ha durat, informa l'Ajuntament, s'han pogut enquestar prop de 700 persones, analitzant-ne el perfil, gènere, edat i origen. Alhora, amb aquestes enquestes s'han pogut analitzar els seus hàbits quant al reciclatge i, específicament, pel que fa a la segregació de l'orgànica.

Les raons per no fer-ho

Segons els resultats, prop d'un 70% dels ciutadans enquestats diuen que sí que separen la fracció orgànica. Pel que fa als que diuen que no, els dos motius majoritaris són que consideren que no és pràctic i que casa seva no està preparada per fer-ho (76), i perquè no volen o no els importa (68). Les altres raons exposades són: per desconeixement i perquè no saben com fer-ho (16), perquè no és pràctic i la ciutat no està prou preparada per fer-ho (10) i perquè ha pujat la taxa de residus (4). N'hi ha que no ho fan sense concretar la causa (31).

El que es recicla més, envasos

A més a més de les enquestes realitzades, també s'han realitzat 142 tests amb l'objectiu de saber el coneixement de la ciutadania de Manresa sobre la fracció orgànica, i així poder informar els ciutadans sobre aquesta fracció. En aquest cas, algunes de les conclusions són que la fracció que la ciutadania separa més és la d'envasos i, referent a l'orgànica, que, a banda de saber que s'hi han de llençar les restes de menjar, hi ha força gent que sap que també es pot llençar altre tipus de matèria al contenidor marró, com fulles i flors seques, paper de cuina tacat d'oli, pals de gelat i bossetes de te.

Segona fase: tres setmanes més

Completada la primera fase de la campanya «Separa l'orgànica» que impulsa la regidoria de Qualitat Urbana, i vistos els primers resultats, l'Ajuntament ha posat en marxa aquesta setmana la segona fase per continuar treballant per informar la ciutadania sobre la problemàtica dels residus i la cor-recta separació de les diferents fraccions que es generen a les llars. Aquesta segona fase inclou la incorporació de dos nous educadors ambientals que, com els dos anteriors, tornaran a realitzar qüestionaris a la ciutadania en nous recorreguts repartits per tot el municipi. Altra vegada es treballarà durant tres setmanes, de dilluns a dissabte, alguns dies als matins i d'altres de tarda.

Els barris on s'actuarà en aquesta nova tanda seran els següents: Poble Nou, Carretera de Santpedor, Font dels Capellans, Passeig i Rodalies, Mion-Puigberenguer i Barri Antic. Els horaris seran de les 9 del matí a la 1 del migdia i de les 5 de la tarda a les 9 del vespre. A totes les persones que participin en l'enquesta se'ls regalarà un pack de bosses compostables fins a la fi d'existències.