El Cicle de Concerts al Convent, que organitza la Plataforma 379 per donar suport a les monges caputxines i, alhora, per acostar el convent del carrer de Talamanca de Manresa a la ciutadania a través de la cultura, ofereix un nou concert. Serà avui diumenge, dia 17 de juny, a les 7 de la tarda, a càrrec de la Coral Eswèrtia i de la Coral Sant Esteve de Balsareny, amb la direcció de Cristina Gamisans (Coral Eswèrtia) i de Marc Comabella (Coral Sant Esteve).

Coral Eswèrtia

Coral Eswèrtia

"El cant coral en les entitats excursionistes, neix a recer d'una tradició musical que crea, arreu del món, cançons alegres i romàntiques que aconsegueixen una gran difusió, sobretot durant el segle XX, en ésser cantades en campaments i trobades, en caminades i focs de camp.

Aquest esperit musical entès com una expressió més de la interacció amb la natura, fa que en el si de les entitats apareguin grups de cantaires, molts dels quals no pretenen més que aprendre i interpretar, amb més o menys fidelitat, les boniques balades que han anat apareixent amb els anys.

L'any 1978 un grup de socis del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, es proposa tirar endavant una coral amb un caràcter més seriós, així neix la Coral Eswèrtia nom d'una petita flor d'alta muntanya.

Del repertori inicial, que constava de senzilles cançons tradicionals de muntanya i populars catalanes, es passa a composicions més complicades, subscrites per compositors reconeguts, com Bach, Handel, Mozart, Brahams i d'altres.

La Coral Eswèrtia s'ha mantingut, en tots aquests anys, com un conjunt homogeni, amant de la música, però igualment de la natura i del seu entorn. L'esforç i la serietat per aconseguir qualitat i harmonia en les interpretacions, ha fet que avui després de quaranta anys l'Eswèrtia sigui un referent en l'espai musical manresà i del Bages".

Coral Sant Esteve

"Si hem de buscar els inicis de la Coral Sant Esteve, els trobarem a la Colònia Soldevila de Balsareny, vers l'any 1963, quan un petit grup d'afeccionats al cant, i ja molt ben preparats pel Sr. Frederic Font de Sallent, es van agrupar per solemnitzar la Setmana Santa, Primera Comunió i Nadal.

A partir de llavors, es pot dir amb orgull que no han fallat mai. Iniciats a la tècnica vocal pel Sr. Lluís Virgili de l'orfeó Lleidatà, i dirigida per Mossèn Joan Bajona i Pintó, la Coral ha participat pràcticament en totes les trobades que s'han organitzat a les comarques del Bages i el Berguedà. Es, per tant, una de les Corals més veteranes de les nostres comarques. Ha estat adherida des del seu començament al SOC (Societat d'orfeons de Catalunya) actualment FCEC (Federació Catalana d'entitats Corals).

El seu radi d'actuacions es mou generalment dins la nostra terra. Ha participat en diferents ocasions en el Festival Internacional "Catalunya Centre" de Puig-reig i Castellvell i el Vilar, així com també a les trobades Corals organitzades per la FCEC (Roda Coral i Catalunya Canta).

Ha actuat també en altres comarques de Catalunya, entre elles el Pallars Sobirà, la Cerdanya, la Vall d'Aran, així com també a Andorra,Jaca, al sud de França, Galícia, L'Alguer, Itàlia...

El seu repertori es variat i predominantment popular.

A l'any 1.990 va realitzar el seu primer enregistrament discogràfic: Balsareny més de mil anys per commemorar l'historia del seu poble. Amb música del mestre Francesc Vila i lletra de Ramon Carreté, aquesta obra fou escenificada al novembre del mateix any.

Al 1.996, enregistra el Compact: Música de Mn. Llorenç Riu amb cançons de l'obra musical de Mn. Llorenç Riu.

Al 1.997, va representar en 3 ocasions l'obra musical El Retaule del Flautista de Jordi Teixidor

Al 2005, va representar l'obra "Ai, Mossèn" de Santi Fornell en homenatge al seu director Mn. Joan Bajona amb motiu del seu 50é Aniversari com a capellà".

Al 2010 posa en escena el "divertimento" Residencia Sant Esteve, de Ramon Carreté

El 28 d'abril de 2013 ha escenificat novament Balsareny més de mil anys

Ha enregistrat la música dels Pastorets de Balsareny".