El LECXIT és un programa que té per objectiu millorar la comprensió lectora dels infants. Consisteix a facilitar moments de conversa i de lectura entre infants de 4t de primària i persones voluntàries. Tot jugant amb els llibres, les històries i les imatges, les persones voluntàries els ajuden a incrementar el seu interès per la lectura i la comprensió del que van llegint.

El projecte es va impulsar el curs 2015-2016 per la necessitat que apunten diferents estudis, que relacionen de manera important l'èxit educatiu amb la compressió lectora. Segons l'informe PISA del 2015, el 15,4% dels estudiants no assoleix les competències lectores bàsiques i el 31% dels estudiants amb un alt rendiment llegeix entre 1 i 2 hores al dia. Per aquest motiu, durant aquest curs 2017-2018, la ciutat de Manresa s'ha unit als 150 punts LECXIT que hi ha arreu de Catalunya.

El programa vol implicar la comunitat educativa, en aquest cas: escoles, famílies i biblioteques públiques, a través del Pla educatiu d'entorn de Manresa. L'activitat es porta a terme a les biblioteques municipals -Casino i Ateneu- i també a les biblioteques veïnals de Valldaura i de plaça Catalunya.

Tres escoles implicades

Ha estat un primer curs d'èxit per als vint infants participants i les seves famílies, els vint voluntaris, els quatre punts LECXIT de la ciutat i les tres escoles que s'han implicat en aquesta primera edició a Manresa: les escoles Sant Ignasi, Bages i Sèquia.

El dia 17 de maig, dins la setmana del llibre infantil i juvenil, es va celebrar la cloenda d'aquest curs, on infants i voluntaris van recitar diverses poesies acompanyades de la música de la Coral Escodines, la Coral Universitària de la FUB+gran i el Cor Obert del CNL Montserrat. Molt agraïts a totes les persones que ho han fet possible!