La falta de relleu en les associacions de veïns de Manresa i l'acumulació de feina dels nous presidents ha provocat moviments al capdavant de les entitats de barri. Aquest any cinc presidents de les associacions han decidit plegar perquè feia molts anys que les lideraven o perquè mesos després d'encapçalar-les han vist que la tasca a l'associació els ocupava molt de temps. Tres n'han trobat un de nou i dues estan en ple procés de renovació.

Els canvis dels darrers mesos s'afegeixen als que hi hagut en els últims dos anys i mig, i és que des del 2016 deu líders veïnals de la ciutat han decidit plegar. A Manresa hi ha un total de 21 associacions de barri. El primer relleu s'ha produït al barri de Mion-Puigberenguer-Poal, on Agapito López ha assumit el lideratge de l'entitat després que Juan José Porcel -un dels responsables veïnals incombustibles- hi estigués al capdavant durant 17 anys.

El barri dels Comtals també té nova presidenta des de mitjan maig. Lorena Muñoz substitueix Montserrat Tresserres, que va passar a encapçalar l'entitat el 31 de gener del 2016, i és la quarta dona consecutiva que agafa les regnes de l'agrupació veïnal, i en el seu nomenament va animar els veïns a implicar-se i a participar en les activitats que impulsi. De fet, la implicació dels veïns és cada cop més minsa a l'hora de dinamitzar els barris i les dificultats per trobar voluntaris a l'hora de programar activitats és una pedra a la sabata que arrosseguen, amb més o menys mesura, totes les entitats de barri.

A Cal Gravat, on l'any passat havien trobat un relleu al capdavant de l'entitat, ara estan sense president. L'actual junta ha decidit plegar i abans del novembre han de trobar un nou grup que en vulgui agafar les regnes, tot i que de moment no el troben. Actualment hi ha una junta gestora que ha de procurar de culminar el procés per trobar un nou equip entre els veïns del barri, però a hores d'ara no s'ha presentat cap candidatura i ningú pensa assumir aquest rol. Els membres de la junta gestora no entren al detall de què va impulsar els membres de la junta a plegar, i simplement diuen que han cregut convenient dimitir i asseguren que, a part de les dificultats per trobar a hores d'ara una candidatura, és complicat trobar voluntaris quan volen organitzar activitats. En aquests moments no hi ha cap data per celebrar una assemblea per discutir el futur de l'entitat, tot i que la intenció és convocar-la aquest estiu.

Hi ha un altre barri sense president veïnal, Vic-Remei. Un altre històric del teixit associatiu de la ciutat, Vicenç Cano, ha posat punt final a 16 anys al capdavant de l'Associació de Veïns de Vic-Remei i ha deixat pas a una junta gestora presidida per Josep Graña, que ha de consolidar un equip al capdavant de l'entitat. Cano, de 81 anys, va decidir plegar per la seva edat i perquè vol dedicar més temps a la família. De fet, Cano ha estat vinculat més de trenta anys a l'Associació de Veïns de Vic-Remei. La junta gestora ha de convocar els veïns a escollir un equip i un nou president.

Al barri de la Bellavista també hi ha hagut un canvi a la presidència, i ara al capdavant hi ha Jordi Lladó. «Ara que en sóc president veig que és una tasca per a la qual es requereix dedicació, i això que nosaltres som un barri petit», explica. Una les accions que ha emprès l'associació en els darrers mesos és l'elaboració d'uns nous estatuts, i ara els veïns s'han marcat com a objectiu fer un parc infantil. «Es tracta d'una entitat amb pocs membres i no tenim tants poblemes com en altres barris on viuen milers de persones», explica.