El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, va afirmar aquest dilluns a Manresa que el 155 va encallar 800 milions d'euros destinats a entitats socials, i que això ha suposat que hagin de fer un esforç per centrar-se en les persones que atenen. Ho va afirmar durant el lliurament dels 7ns Premis d'investigació i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual que cada dos anys convoca Ampans. El Homrani va presidir l'acte.

«Vull fer un reconeixement específic a Ampans, però també a totes les entitats socials que han hagut de fer un gran esforç durant aquests mesos del 155», va assegurar. Va qualificar aquest fet d'indecent, una «indecència que s'ha d'explicar» perquè això ha suposat «fer patir a persones». Va recordar que Ampans va néixer fa més de 50 anys del teixit social de la ciutat. «És un exemple de la voluntat de la societat civil d'implicar-se en el benestar col·lectiu». També va tenir un record per la consellera Dolors Bassa, empresonada a Madrid, després de fer notar que tots els guardons els van lliurar homes, mentre que entre els premiats hi havia més dones.

Els premiats

L'adaptació d'un correu electrònic perquè el puguin utilitzar persones amb discapacitat intel·lectual es va endur el primer premi en la modalitat d'investigació. L'ha desenvolupat la Fundació Prodis de Madrid amb l'objectiu d'acostar les noves tecnologies a aquest segment de la població i promoure així la seva inclusió a la societat i també al món laboral. L'estudi forma part d'un treball europeu per acostar les noves tecnologies a persones amb discapacitat intel·lectual.

Pel que fa a la modalitat d'innovació es va premiar l'estudi «Una sola missió, un treball compartit». És d'Óscar Herrero, i mesura de forma rigorosa la qualitat de vida i la implantació de metodologies innovadores en l'atenció a les necessitats i desitjos de les persones amb discapacitat.

Els premis, finançats per ICL Iberia, Grup Esteve i Control Group, també van reconèixer en l'apartat d'investigació els treballs «Cap a una millor qualitat de vida en joves amb discapacitat intel·lectual i autisme: prioritats per a la intervenció i variables rellevants», de María Lucía Morán, i «Diagnòstic genètic en discapacitat intel·lectual: accionabilitat de la genètica en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual», de la Fundació Catalònia.

Quant a la modalitat d'innovació, el segon premi va ser per «Caminant cap a la plena inclusió», de María Bibiana Miranda, i el tercer premi per «El coneixement de les dones amb discapacitat intel·lectual sobre violència de gènere», de Míriam Blanco. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat, i en la modalitat d'innovació es valora el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Són els únics guardons que fomenten la investigació i la innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual per promoure la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. Els primers premis estan dotats amb 5.000 euros, els segons amb 3.000 i els tercers amb 1.000 euros, a més a més de la publicació de tots els treballs.

A l'acte, presentat pel periodista Antoni Bassas, també hi va intervenir el president d'Ampans, Sebastià Catllà, que va destacar que l'entitat vol aportar «energia creativa». L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va afirmar que Ampans és un «referent insígnia de la societat civil manresana».