En una comparativa feta per aquest diari entre els aparcaments d'hospitals de deu ciutats mitjanes de Catalunya, l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa té una de les tarifes més cares durant la primera hora. L'aparcament subterrani de l'hospital manresà, inaugurat ara fa set anys i amb un preu de 2,73 euros l'hora, és el tercer més car, després del de l'Hospital Asil de Granollers i del pàrquing de l'Hospital de Vic.

Cal deixar molt clar que, a partir de les dues hores d'aparcament, el preu del pàrquing de Sant Joan de Déu baixa de manera considerable (de 0,0455 euros/minut passa a 0,0228; o sigui que la tercera hora costa 1,368 euros), mesura que també s'aplica, amb fórmules semblants, en altres pàrquings d'hospitals catalans.

El pàrquing de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa té 590 places i consta de quatre plantes (-3, -4, -5 i -6), de les quals una, la -4, està reservada als professionals del centre. Està gestionat per la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Aparcabé a l'Hospital.

Amb preus per sota, pel que fa a la primera hora d'aparcament, hi ha el pàrquing de la Mútua de Terrassa, el de l'Hospital de Mollet, el de l'Hospital de Vilanova i la Geltrú, el del Trueta de Girona i el d'Igualada. No tots aquests pàrquings per deixar el vehicle estan situats a l'interior del recinte hospitalari, però els que no en formen part són considerats pels usuaris com el pàrquing de referència d'aquell hospital.

En dos dels hospitals consultats (el de Martorell i el d'Olot) els pàrquings són gratuïts; i en municipis com Berga els usuaris aparquen en les places de zona blava, que tenen un preu d'un euro l'hora.

Granollers i Vic volen abaixar preu

L'hospital que té l'aparcament més car, segons l'anàlisi elaborada per Regió7, és el de la Fundació Hospital Asil de Granollers, actualment gestionat per l'empresa Promociones Urbanísticas del Vallès (Proursa), que val 3 euros l'hora. L'hospital i Proursa estan enfrontats -el cas es troba en mans de la justícia- perquè, tot i que la concessió del pàrquing ha finalitzat, l'empresa s'ha negat a deixar la gestió del pàrquing. Proursa ha tingut la concessió de l'aparcament (que no és subterrani) els darrers 30 anys i ara l'hospital en vol assumir la gestió per, entre altres coses, rebaixar la tarifa.

El segon aparcament d'hospital amb un preu més alt que el de Manresa és el de l'Hospital Universitari de Vic (HUV). En aquest cas, costa 2,80 euros l'hora, una tarifa que es preveu que s'abarateixi amb el canvi de concessió. Enguany, Interparking ha finalitzat el contracte que tenia des del 1995 i una de les millores que es demana a la futura concessionària és una rebaixa de la tarifes, que podria ser entre un 10 i un 20%.

A l'hospital Mútua de Terrassa, el pàrquing és de l'Ajuntament i és gestionat per l'empresa SABA. Costa 2,70 euros l'hora i té capacitat per a 407 cotxes i tres motos.

A Vilanova i la Geltrú, a l'Hospital Residència Sant Camil-la Seu (situat a Sant Pere de Ribes, però que depèn de Vilanova) la tarifa per deixar el cotxe al pàrquing, que no és subterrani, és de 2,35 euros l'hora. L'aparcament és gestionat per l'empresa municipal VNG Aparcaments.

Al Trueta falten places

A Girona, l'Hospital Trueta (situat lluny del centre de la ciutat) disposa d'un pàrquing amb 105 places de pagament gestionat per l'entitat d'ajuda al discapacitat Mifas, que està situat a només cent metres de l'edifici principal de l'hospital i que és obert les 24 hores. Val 1,62 euros l'hora i és un espai on habitualment costa trobar plaça.

D'altra banda, a poc més de cinc minuts a peu hi ha dos espais d'aparcament gratuït amb més de mig miler de places, moltes de les quals, però, s'han destinat recentment a aparcament per a discapacitats o a càrrega i descàrrega, per la qual cosa també pot ser difícil trobar-hi lloc. A la pràctica, expliquen fonts properes, hi ha usuaris de l'hospital que acaben aparcant en un pàrquing subterrani d'un hipermercat (havent d'entrar, així, a comprar-hi alguna cosa).

Hores gratis a Igualada

Igualada també és un cas a part. Hi ha un pàrquing que pertany a l'hospital reservat als treballadors, que hi aparquen de franc. D'altra banda, a prop del centre hi ha un pàrquing que gestiona la Societat Igualadina Municipal d'Aparcament (SIMA), que va signar un conveni amb l'Ajuntament d'Igualada per tal que els veïns dels municipis que el tenen de referència tinguin 25 hores d'aparcament gratuït si els han d'ingressar a l'hospital o si acompanyen un malalt que hi ha d'ingressar.

L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell disposa d'un parc de 5,5 hectàrees amb 203 places d'aparcament gratuïtes les 24 hores del dia. A l'Hospital d'Olot l'aparcament també és gratuït.