Un 6,7. Aquesta és la nota general que rep el Centre Històric de Manresa. El resultat s'ha obtingut a partir d'una enquesta sobre la percepció que té la ciutadania d'aquest sector de la ciutat. La van respondre 1.338 persones (1.351 en total, però 1.338 es consideren vàlides per fer l'avaluació). Els més joves, els d'edats compreses entre els 21 i 35 anys, són els que hi tenen un vincle més positiu. A un 57% els agradaria viure-hi i assenyalen que la manca d'una oferta d'habitatge en condicions és el principal obstacle per fer-ho. Res que no sapiguem, però que, novament, constata que el tema de l'habitatge continua sent el gran problema del Centre Històric.

L'enquesta es va fer aprofitant les votacions del pressupost participatiu, durant el període comprès entre el 4 i el 28 de maig, amb l'objectiu de conèixer la percepció de la ciutadania sobre el Centre Històric. Algunes preguntes conviden a repetir-la d'aquí a un temps per veure com evoluciona. Aquest matí de dijous n'han presentat els resultats la regidora de Presidència i Comunicació, Àuria Caus; el Comissionat del Centre Històric, Adam Majó, i Jordi 'Jet' Serra, tècnic de comunicació del Pla d'Ocupació del Comissionat del Centre Històric.

Joves i grans: el contrast

Caus ha destacat dels resultats la percepció positiva dels joves (de 21 a 35 anys) vers el Centre Històric i que un 57% d'aquest grup hi voldria viure. També, que nou de cada deu hi manté una relació viva. Per part seva, Majó ha posat de relleu el fet que el grup de 51 a 65 anys, del qual només el 29,2% viu o treballa al Centre Històric i que és el que pitjor el valora i n'està menys orgullós, és la franja d'edat que, per lògica, té més capacitat d'influència perquè és la que ocupa els llocs de poder a molts nivells. Entén, per tant, que quan hi hagi un relleu generacional, això canviarà i s'imposarà la percepció positiva del sector.

Majó també ha volgut destacar el tema de l'habitatge, el fet que no s'avingui l'oferta amb la demanda que es constata que hi ha. Ha demanat que els promotors privats i també l'administració pública es posin les piles.

L'enquesta situa com a valors més destacats del Centre Històric el de la proximitat i l'encant i que, dels qui la van contestar, un 53% hi té menys de 10 coneguts; un 34% més de 10 coneguts i un 13%, cap. Un indicador, ha recalcat Serra, que valdrà la pena seguir els propers anys.

L'ambient, el comerç, la historia, els edificis, la personalitat i els carrers són alguns dels aspectes més valorats i la deixadesa, la brutícia i la degradació, els que menys. Com a principal obstacle per viure-hi, l'esmentat, l'habitatge i, una curiositat important, després dels que hi viuen, que són els que en tenen una percepció més positiva, hi ha la gent de fora de Manresa i, darrere seu, la que viu a Manresa, però no és del Centre Històric. Per a Caus la solució per revertir-ho passa per acostar aquestes persones al Centre Històric, que el coneguin.