Matins de cursos universitaris sobre sostenibilitat, ciència i tecnologia, salut, història i literatura. Migdies i tardes amb debats de tot tipus: economia, Big Data, l´escola en català o cinema, amb la participació de primeres espases en cada àmbit. I vespres culturals. Aquesta és la proposta de la Universitat Catalana d´Estiu (UCE) a Manresa. Per primera vegada en els seus 50 anys d´història tindrà una seu fora de la tradicional de Prada de Conflent.

Se celebrarà del 5 al 10 de juliol. Durant tots aquests dies «el campus universitari serà la ciutat», va dir divendres en la presentació del programa d´activitats l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent. El formen 6 cursos universitaris, 6 debats i taules rodones sobre temes d´actualitat, 5 concerts i 4 cinefòrums.

L´UCE a Manresa es posa en marxa amb la vocació que tingui continuïtat els pròxims anys. Això dependrà, però, de l´èxit i la participació de la convocatòria, tant als actes pròpiament més acadèmics com als més oberts a la ciutadania, va assegurar Junyent. «Que no quedi en una flor d´estiu», va dir.

El dijous 5 de juliol a les 12 del migdia hi haurà l´acte inaugural de l´UCE a l´institut Lluís de Peguera amb «una conferència extraordinària», va remarcar el vicepresident de l´UCE a Manresa, Josep Oliveras. Estarà protagonitzada pel rector de la Universitat de Glasgow i advocat defensor de la consellera d´Ensenyament a l´exili Clara Ponsatí, Aaamer Anwar. Parlarà de «Drets humans, democràcia i euroordes».

Els migdies i tardes seran per a debats i cine-fòrums, que es repartiran entre el Lluís de Peguera i l´Espai Plana de l´Om, mentre que cada vespre s´han programat concerts a la plaça Major. La programació de la Universitat Catalana d´Estiu és oberta, de forma que s´hi podrien afegir noves activitats i convidats.

Per participar a l´UCE cal matricular-se a www.uce.cat. «Tot just s´acaba de posar en marxa però el ritme de matrícules comença a pujar», va dir el gerent i secretari de l´equip rector de l´UCE, Joan Maluquer. El preu és de 120 euros per als més grans de 26 anys; 66 per a joves entre 15 i 25 anys; i 36 euros per a nens fins a 14 anys. No inclou ni allotjament ni manutenció, possibilitat que sí que es preveu a Prada.

Diversos factors han confluït perquè l´UCE es faci a Manresa. Els mateixos 50 anys de la Universitat Catalana d´Estiu; el fet que la ciutat sigui Capital de la Cultura Catalana; els 90 anys de l´institut Lluís de Peguera, que acollirà les sessions acadèmiques; i els 5 de l´Associació de Professionals Sènior Gest!, clau perquè l´UCE virés cap a la ciutat.