La proliferació en els últims temps de les botigues dedicades a cura del pèl dels gossos, les anomenades perruqueries canines, deixa en evidència el cada cop més important interès de molts per les seves mascotes. Encara que existeixen aquestes botigues, nosaltres també podem optar per tallar el pèl a la nostra mascota.

Encara que no hi ha ningú millor que un professional per realitzar aquesta tasca, també és cert que seguint una sèrie de recomanacions nosaltres també podem tallar el pèl al nostre gos. Això sí, advertim que no es tracta d'una tasca senzilla i insistim que és necessari seguir uns consells bàsics. En aquest article els recopilem i t'indiquem també els utensilis que necessitaràs per deixar el teu gos com un pinzell.

Per saber com realitzar el tall i quins productes usar, és recomanable la primera vegada acudir a una perruqueria canina per comprovar in situ com duen a terme els professionals la seva tasca i quin tipus de tall apliquen al nostre gos. En cas que et sorgeixin dubtes o no et vegis en condicions, és millor acudir a un perruquer caní per evitar que la nostra mascota pugui sofrir qualsevol tipus de dany o que li realitzem un tall de pèl amb resultats no desitjats.

Si et decideixes a fer-ho tu mateix, en línies generals has de saber que per realitzar el tall necessitaràs una màquina de tallar pèl específica per a gossos. En funció del tipus de pèl del nostre gos, haurem d'utilitzar un tipus de fulla o un altre. Després de realitzar el tall amb la màquina, necessitarem també tisores (a poder ser de diverses grandàries) amb la qual podrem acabar de perfilar el tall i donar-li el toc final. A més, en funció de la raça del nostre gos i del seu tipus de pèl, requerirem també diferents tipus de sabons, suavitzants i olis. De la mateixa manera, també serà necessari tenir a mà un assecador, un raspall i fins i altres productes.

El tipus de tall, acabat o pentinat que aplicarem a la nostra mascota dependrà del tipus de gos que tinguem i de les seves característiques físiques. Lògicament, no podem pretendre que un chihuahua llueixi igual que un pastor alemany o viceversa. En funció d'aquest criteri, hem de saber que existeixen diferents tipus de pèl. Des del dur, que requereix l'ús de màquines elèctriques i evitar els suavitzants o olis, fins l'arrissat (el que presenten els canitxes, per exemple). Per a aquest últim és recomanable usar un xampú especial de tipus humificant i utilitzar tisores en unes zones i màquina elèctrica en unes altres.

Per la seva banda, el pèl curt, característic de races com els pitbull o els bòxers, no necessiten grans talls. Només bastarà amb repassar periòdicament algunes zones amb la màquina per igualar-lo. En aquest cas, tampoc és recomanable recórrer als suavitzants. En canvi, sí que és útil recórrer a un condicionador per les races de gos que tenen el pèl llarg, com els Yorkshire.

En funció del tipus de gos, haurem de preparar el bany amb els productes específics per al seu tipus de pèl. El bany serà la primera acció que haurem de realitzar. La seva funció serà la d'eliminar tota la brutícia i deixar el pèl preparat per al tall. Després d'aquesta tasca, haurem d'assecar la nostra mascota amb una tovallola i deixar-li el pèl humit, ja que d'aquesta forma ens resultarà més fàcil procedir al tall. Abans, no obstant això, haurem de raspallar a consciència el pèl per eliminar qualsevol nus que pugui haver-hi.

Una vegada ens hàgim assegurat que no hi queden nusos, podrem procedir al tall. Per a aquesta tasca haurem de buscar una taula ferma sobre la qual col·locarem el nostre gos, exercint pressió per evitar que la nostra mascota es mogui i pugui resultar ferida. L'ideal és estar acompanyat d'una altra persona perquè ens ajudi en la nostra tasca. El tall ha de realitzar-se de forma suau i tranquil·litzant en tot moment la nostra mascota, sobretot si es mostra inquieta o nerviosa. Recorda que el fonamental és que no pateixi cap tipus de dany.

El llom i les potes posteriors han de ser les primeres zones per on hem de començar a tallar el pèl, per seguir a continuació amb el coll, el pit, les potes davanteres i el ventre. En línies generals, ha de començar-se a tallar per les àrees que tinguin més pelatge. És recomanable iniciar el tall amb les tisores i després fer ús de la màquina.

El tall amb màquina ha de fer-se sempre en el sentit del pelatge i de forma suau, sense exercir massa pressió per evitar escales. En canvi, si el tall el realitzem només amb tisores, ens haurem d'ajudar amb els dits i una pinta adequada. D'una o una altra forma, haurem de buscar que el tall tingui un resultat homogeni. Per tallar el pèl de la cara del gos existeixen alguns trucs, com recórrer a benes adhesives per subjectar les orelles i els serrells.

Quan finalitzis tot el procés de tall, és fonamental que assequis el pèl de la teva mascota amb un assecador mentre el pentines. Al mercat existeixen assecadors especials per a gossos que fan menys soroll, encara que si no en disposem d'un podem recórrer al nostre. La finalitat d'aquesta tasca és eliminar el pèl sobrant i deixar el que queda brillant i llis. Dedica temps a l'assecat per evitar que quedi humitat i que puguin aparèixer fongs en determinades zones.