El dispositiu gestionat per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori i Sostenibilitat va alliberar el 24 de juny una tortuga babaua (Caretta caretta) adulta a la platja d'El Prat de Llobregat (Baix Llobregat). El queloni havia ingressat a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), procedent de la platja de Castelledefels, la nit del 22 de juny. Se l'havia dut immediatament després que la policia municipal de Castelldefels notifiqués la troballa a la platja i es comprovés que l'animal presentava ferides en un ull i diverses laceracions. A més, els treballs de neteja de les platges amb maquinària pesada, en previsió d'una revetlla multitudinària a la sorra, van incidir en la decisió del trasllat.

Un cop instal·lada en un tanc del CRAM, a primera hora del 23 de juny, la tortuga va fer una posta que, malauradament, tot sembla indicar que no ha reeixit. Durant el dia de Sant Joan, es van desplaçar fins a les instal·lacions del centre la investigadora en cria de tortuga babaua i col·laboradora de la XRFM, la doctora Elena Abella, personal veterinari de l'Oceanogràfic de València, especialistes en seguiment via satèl·lit de fauna marina de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l'Associació Chelonia.

Un emissor per fer-ne el seguiment

Després de superar una revisió veterinària i de comprovar, a través d'una ecografia d'alta resolució, que encara té ous en formació per a dues postes més, se li va instal·lar, gràcies a la col·laboració de l'Associació Chelonia i de la UPV, un emissor via satèl·lit que permetrà fer-ne el seguiment en continu al llarg dels propers mesos. Finalment, va rebre l'alta veterinària i es va poder tornar al seu medi.

Si tot va bé, sortirà a fer un nou niu en alguna platja de la Mediterrània en els propers 15 dies, i tornarà a pondre un altre cop d'aquí a un mes. En pocs dies, el seguiment de la tortuga que fa l'associació Chelonia estarà disponible a través del web de la fundació Seaturtle. Gràcies a la col·laboració de totes aquestes entitats es podrà millorar en la gestió de l'espècie i ampliar el coneixement sobre els seus patrons de reproducció, com ara el temps o la distància que pot recórrer entre dos nius consecutius, cosa molt important per a una espècie migratòria que es troba per tota la Mediterrània.

Crida a no manipular els exemplars

La tortuga babaua, com la resta de tortugues marines, viu tot l'any al mar, però entre els mesos de maig i agost les femelles surten a les platges per fer la posta. En els últims anys s'ha observat un increment de nius detectats a la Mediterrània occidental. L'any passat se'n van detectar a Almeria i Alacant, a més d'un intent fallit a Eivissa. L'any 2014 es van localitzar dos nius a les platges de Tarragona, un a Alacant, un altre fallit a Almeria i dos possibles intents més entre el Maresme i la Selva. Això fa pensar que aquests casos es poden repetir en un futur. Les platges de Tarragona i Barcelona presenten unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la temperatura i la presència de posidònies mar endins.

Aquest és un fet històric a Catalunya i d'una rellevància extraordinària en el context dels esforços per protegir aquesta espècie amenaçada. Els tècnics i els conservadors insisteixen en fer una crida a la col·laboració ciutadana. És molt important que en cap cas es manipulin els exemplars i s'avisi de seguida a través del telèfon d'emergències de Catalunya (112). Les tortugues que surten a pondre són molt vulnerables i qualsevol interferència (soroll, fotografies amb flaix, manipulació) pot fer que tornin a l'aigua i perdin la posta. Per això és important mantenir-se a distància mentre s'espera l'arribada dels especialistes.