Diego i Vicky han conduït més de 700 quilòmetres perquè el seu gosset de dos mesos i mig d'edat, Leni, es banyi en el mar per primera vegada. Aquests dos turistes procedents de Jerez de los Caballeros (Badajoz) han gaudit d'una setmana de descans a Alacant, fins on han viatjat perquè volien conèixer una platja canina. «Les platges de Huelva estan molt més a prop, però jo buscava l'aigua més calenta del Mediterrani. Per Internet vam trobar la platja per a gossos d'Alacant i la veritat és que hem quedat encantats. Segur que repetirem i recomanarem aquesta platja», afirma aquesta turista extremenya.

Casos com aquest es poden trobar diàriament a la Doggy Beach d'Agua Amarga, la platja per a gossos que va obrir l'any passat l'Ajuntament d'Alacant i que en el seu segon estiu de funcionament s'ha convertit en un reclam turístic de primer ordre a nivell nacional. Si la província d'Alacant és la que més platges canines ofereix als amants de les mascotes de tota Espanya (amb set platges funcionant, a l'espera d'obrir dos més), la platja d'Agua Amarga destaca per sobre de totes en disposar d'uns serveis complementaris que es podrien catalogar com «de luxe» dins de les peculiaritats habituals d'aquestes zones de bany.

«Quan un Ajuntament habilita una platja canina, no ofereix el millor lloc per portar al teu gos. Però entre la desembocadura d'un riu, ple de pedres, amb aigües fecals i canonades al descobert, i una platja amb guingueta, hamaques, ombrel·les, socorrista, hi ha una bona diferència», assegura Elsa, una madrilenya que ha viatjat diverses vegades a Alacant amb la seva gossa Nea i que aquest cap de setmana passat va descobrir la Doggy Beach d'Agua Amarga.

Una platja única a Espanya

Per aconseguir aquest nivell de popularitat, la Regidoria de Turisme d'Alacant i els responsables de la guingueta tracten de potenciar la visibilitat de la platja canina a diversos nivells. El gerent de la guingueta, Jorge Vidal, recalca que aquest «concepte de platja canina és únic a tota Espanya». Per treure-li rendiment a aquesta aposta per la diferenciació i la qualitat, ja ha establert contactes amb tots els hotels propers a la platja d'Agua Amarga, per permetre que s'allotgin mascotes a les seves habitacions. De fet, en alguns hotels, ja han habilitat una planta per allotjar gossos.

«Vam descobrir aquesta platja per Google. Vam reservar una habitació en un hotel proper perquè acceptaven mascotes. Veníem a cegues però la nostra primera impressió ha estat boníssima, perquè en comptes de roques i pedres hi ha sorra i hamaques», afirmen Antonio i Isa, dos turistes d'Albacete que han estat allotjats aquest cap de setmana passat a l'Hotel Ibis amb el seu gos Buggy.

Aquest estiu, tot i que la platja canina es va obrir amb retard (el 3 de juliol quan estava previst el 15 de juny), s'ha potenciat l'oferta de qualitat per a gossos. La guingueta segueix oferint menjar i beguda per a humans i per a gossos, amb productes de composició diferent, adequats per als animals. La «carta d'especialitats per als més peluts» inclou cerveses, menjar tou, galetes, pizzes i gelats de fruites, a més d'aigua potable gratuïta. I com a complements, els amics dels gossos poden obsequiar a les seves mascotes amb joguines flotants per a l'aigua, armilles salvavides o cobrellits per regular la temperatura corporal de l'animal. A més, el noi que controla les hamaques és ensinistrador caní i assisteix als usuaris en cas de conflicte.

Aspectes a millorar

De cara al futur, Jorge Vidal vol que sigui més accessible arribar a la Doggy Beach. Ja hi ha un acord amb Radio Tele Taxi Alacant, que accepta serveis amb mascotes, però el problema segueix sent l'autobús. «Volem que la línia 27 que va a Urbanova, accepti el transport de mascotes en un parell de trajectes al dia, i que a més, habilitin una parada propera», explica Vidal. El gerent de la guingueta està molt satisfet amb la col·laboració de la Regidoria de Turisme, que atén totes les trucades i «reforcen la vigilància policial o la neteja si és necessari». En canvi està molt desil·lusionat amb Protecció Animal. «Ens van prometre un identificador de xips per a gossos o bosses per recollir excrements, per posar al pipican, que encara estem esperant. Dóna la sensació que no es preocupen pel funcionament d'una platja on es mimen els animals», afegeix Vidal.