La calor de l'estiu no només afecta els éssers humans. Les mascotes són una part important de la família a tenir en compte en aquestes èpoques ja que les altes temperatures els passen factura. Els amos de cans solen tenir molts dubtes a l'hora de començar la seva vida amb un amic pelut i són moltes les preguntes sobre quines coses fer en determinats moments de l'any.

Puc posar crema solar al gos?

En general, no. Els gossos, tant a l'estiu amb el sol, com a l'hivern amb el fred, es protegeixen amb el seu propi pèl. Encara que hi ha diverses excepcions. Certes races que tenen poc cabell o zones desplobades o sense pigmentació han de tenir especial cura a l'hora d'exposar-se al sol. Parts del cos com el musell, les aixelles i la panxa poden patir cremades si s'exposen molt en un dia que la calor sigui important. A més, hi ha races específiques amb pells més sensibles. Dàlmata, pitbull terrier, staffordshire bull terrier, boxer i whippet tenen més Possibilitats del patir cremades a les zones esmentades.

Això sí, amb la falsa premissa que l'animal pot passar calor, molts propietaris pelen els gossos amb l'arribada de l'estiu. Error. Això fa que la seva pell, sempre tapada per el pelatge, estigui més exposada als raigs UVA, per la qual cosa hi ha més possibilitats de que es cremi. En el seu lloc, es tria el pèl perquè el seu cadell porti una càrrega més lleugera en la calor.

D'altra banda, a alguns gossos els encanta passar l'estona estirats al sol. Això no té res de dolent, però si tenen la mania de estirar panxa enlaire poden patir, amb el temps, tumors inguinals, ja que aquesta àrea no està protegida pel pèl, fins i tot en races peludes. El millor que es pot fer és fixar-se que el gos no esbufegui. En el moment que se li vegi cansat és hora de passar una estona a l'ombra.

En el cas que haguem passat la prima línia i el nostre can ja presenti cremades pel sol el millor és donar-li banys d'aigua freda amb un sabó suau. Es barreja amb unes gotes d'oli de nim i es deixa sobre la pell durant uns minuts perquè actuï. L'oli de nim no és tòxic i actua de manera ràpida i segura per curar la calor, així com cremades químiques.

Quin protector solar puc utilitzar?

Pel que fa a la crema adequada per als amics peluts el millor és fer-se amb una apta per als nadons. En productes canins també hi bálsams per prevenir i tractar cremades. Tot i així, sigui quin sigui el protector solar que escullis, no ha de contenir òxid de zinc, que és tòxic per als animals domèstics. La zona inguinal i el musell són els punts claus on aplicar el protector.