Les dissenyadores Txell Miras i Miriam Ponsa, que comparteixen punt de venda amb el dissenyador Josep Abril, han presentat aquesta tarda les seves col·leccions a la passarel·la 080 Barcelona Fashion amb dues desfilades que viatgen des del passat a l'actualitat.

En el cas de Miras, les seves propostes evolucionen des d'un estil rococó a un altre molt contemporani i, sobre Ponsa, es visualitza al llarg d'una col·lecció que reivindica les dones dels pobles mariners del nord de Portugal.

Txell Miras ha fusionat l'estil recarregat característic del rococó amb el minimalisme contemporani en la seva nova col·lecció, que ha denominat "Rococont".

"He recuperat dissenys i patronatges antics de Txell Miras, quan era una mica més gòtica i fosca, per evolucionar fins a un minimal pur" ha explicat la dissenyadora en atenció als mitjans de comunicació.

El primer conjunt a desfilar era negre i amb un gran volum, mentre que l'últim, de color blanc, presentava una silueta amb línies absolutament rectes.

Així, les peces han anat evolucionant des d'un estil a l'altre i, per exemple, en el rococó han jugat amb passamaneria, volants i elements decoratius, mentre que les peces contemporànies incorporaven butxaques i cremalleres "dos elements que descriuen la moda actual i que busquen la comoditat i la funcionalitat", ha destacat Miras.

En referència als teixits, la dissenyadora també ha barrejat materials "nous i antics" combinant, per exemple, el "jacquard" i el neoprè o entapissats i prisats, a la vegada que ha confeccionat un conjunt de paper que emulava el "jacquard" com creació experimental.

La desfilada ha comptat amb un total de 33 propostes que "reinterpreten coses que havia fet anteriorment des del punt de vista de la Txell Miras actual", amb siluetes allargades, butxaques exagerades o en llocs atípics, tirants descontextualitzats, en definitiva, elements que contribueixen a la desconstrucció.

En la col·lecció han dominat els negres, amb diferents textures, els grisos, blaus elèctrics, algun verd i els blancs.

Miriam Ponsa ha homenatjat "Les dones del mar" amb una col·lecció basada en la labor de les dones residents als pobles de pescadors i mariners de Portugal, una inspiració que s'ha traduït en una col·lecció tant creativa com comercial que ha volgut imitar el mar amb diferents tècniques i teixits.

"Són dones que realitzen una labor social molt important que he volgut posar en escena i donar-los visibilitat", s'ha justificat la dissenyadora, que ha explicat que són treballs encara vigents en pobles mariners i que van des de cosir les xarxes fins a escollir el peix.

Les peces han jugat amb diferents tonalitats de blau i també s'han treballat amb diferents tècniques. "He volgut experimentar amb textures, macramé i, sobretot, amb làtex, un dels meus materials fetitxe", ha comentat Ponsa, que ha treballat amb làtex líquid per crear un efecte marmolat emulant els colors del mar.

Altres peces remeten a peces de treball amb conjunts de quadres blancs i negres, que recorden als micos que vestien els pescadors per sortir a treballar, a la vegada que ha incorporat cordons per emular les cordes dels vaixells.

"És una col·lecció molt femenina sobre teixits i colors" ha assegurat la dissenyadora, que ha apostat per peces més experimentals i creatives combinades amb peces del més comercials, com camises de lli o vestits de seda.