L'Associació Veïnal d'Afectats pel Deute Municipal de Moià (MoiàDeute) vol que les decisions i mesures més rellevants que emprengui el proper govern local que incideixin en l'endeutament del consistori siguin sotmeses a votació popular. Aquesta és una de les demandes que l'entitat -sorgida al principi d'aquest mandat amb l'objectiu principal d'aclarir l'origen del deute contret per anteriors governs de l'Ajuntament- ha recollit en un decàleg de peticions que ha fet arribar a les dues candidatures que concorreran a les properes eleccions municipals, AraMoià-ERC i CiU. El que els reclama l'associació veïnal és que es comprometin a incorporar aquest seguit de peticions en el programa electoral.

És en aquest sentit que una de les demandes passa per "referendar totes aquelles noves actuacions que comportin un increment del deute". Per a l'entitat, "encara que siguin actuacions necessàries per al poble, atesa la magnitud del deute municipal cal que abans d'executar-les estiguin avalades per votació popular, com per exemple el pla d'ajust aprovat recentment".

Entre els aspectes més rellevants, MoiàDeute demana que el proper equip de govern que sorgeixi de les eleccions del proper 24 de maig es presenti al llarg d'aquest any com a "part afectada al procés iniciat al jutjat número 3 de Manresa", promogut per l'entitat mateix contra antics governs de l'exalcalde Montràs (CiU) "amb l'objectiu de fiscalitzar el deute municipal". L'entitat considera que "qualsevol altre posicionament del proper equip de govern s'entendrà com a encobridor per omissió de la mala gestió del passat". En aquesta mateixa línia, el document lliurat a les dues candidatures exigeix als qui formin el futur executiu de Moià que facilitin l'accés a la informació i "col·laborin activament en la tasca d'investigació que està duent a terme" MoiàDeute "per aclarir les causes del deute municipal". També demanen que "es denunciïn totes aquelles irregularitats que es detectin en la gestió del dia a dia, independentment del moment en què s'hagin produït".