El Moianès ja és comarca formalment. Avui surt publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la llei que va aprovar el ple del Parlament del 15 d'abril passat -amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el de Ciutadans, que va votar en contra, i el PPC que es va abstenir- i que ha fet possible la constitució de la comarca.

Captura del DOGC amb la publicació de la llei que ha permès la creació del Moianès

La creació del Moianès com a entitat local territorial d´abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l´últim tràmit d´un llarg procés iniciat l´any 2010. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l´Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d´Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l´Estatut d´Autonomia de Catalunya sobre l´organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització. Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l´acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l´existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica

La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s´hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80´4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.