El ministeri d'Hisenda ha donat llum verd al pla d'ajust econòmic presentat per l'Ajuntament de Moià que ha de fer possible que aquesta administració pugui liquidar en un termini de deu anys el deute que té contret amb el govern central per al pagament a proveïdors. En concret, el ministeri ha concedit al consistori moianès un préstec de 7,3 milions d'euros a càrrec del Fons de Finançament a Entitats Locals (a través de l'Institut de Crèdit Oficial), fet que suposa que a partir d'ara deixarà de retenir-li una part de la participació en els ingressos de l'Estat.

L'Ajuntament de Moià ja havia intentat el 2012 acollir-se a un mecanisme semblant acordat amb el mateix ministeri per pagar el deute a deu anys mitjançant un crèdit sindicat i a un interès del 5%. Aleshores, el deute pujava a 8 milions, i l'Estat no va acceptar el pla de viabilitat que va presentar el consistori perquè va considerar que no donava prou garanties de retorn de tot el préstec. Tanmateix, per assegurar que els proveïdors no es quedessin sense cobrar, el ministeri va optar per cobrir aquests pagaments retenint a l'Ajuntament de Moià el 50 % dels diners que li corresponen de la Participació en els Pressupostos de l'Estat (PIE).

Amb l'acceptació per part de l'Estat de la petició de l'Ajuntament, Moià deixarà de tenir retingut el 50 % del PIE, si bé això no vol dir que el consistori pugui destinar tota aquesta quantia a cobrir despesa corrent perquè una part haurà d'anar destinada, precisament, a pagar aquest crèdit. El que facilita aquest pla d'ajust és no només el fet de tenir concentrat el deute amb un únic creditor, cosa que ja passava fins ara, sinó sobretot poder tenir aclarit i concretat un pla de retorn, tant pel que fa als interessos com al temps establert, ja que la incertesa que això generava dificultava la planificació de la gestió econòmica.

Reduccions dràstiques

El consistori aspira a anar reduint progressivament la despesa i equilibrar els comptes municipals mitjançant algunes mesures que ja són d'aplicació immediata. Només en costos de personal, de cara al 2015 preveu estalviar 82.484 euros. El càlcul prové de la suma dels 34.332 euros d'amortització de la plaça de conserge de les instal·lacions esportives municipals; dels 16.302 de la de personal de manteniment del museu; i de la reconversió de dues places de policia per una de jardiner (a dedicació completa), i una d'auxiliar administratiu a mitja jornada, que sumen un cost de 39.620 euros respecte als 71.470 dels dos policies.

Més a mitjà i a llarg termini, també es preveu un estalvi anual de 2.625 euros a partir del 2016 en consum energètic de la biblioteca i altres dependències municipals on es realitzen obres de millora, així com la substitució de la il·luminació de la guarderia municipal per bombetes de tipus led, o la reducció del consum de l'enllumenat públic de prop de 33.000 euros anuals a partir del segon semestre del 2016. Finalment, també es preveu traslladar l'actual escola municipal de dansa a l'edifici de les Faixes, que permetrà estalviar uns 10.000 euros anuals a partir del 2018.

A més d'aquestes mesures, se'n preveuen d'altres sense quantificar però amb les quals també s'espera un estalvi. D'una banda, la supressió de l'organisme autònom local Museu de Moià, que quedarà absorbit per l'Ajuntament i implicarà una simplificació administrativa i de tràmits. I de l'altra, es preveu una renegociació de deutes bancaris, i la creació de la comarca del Moianès també estalviarà a l'Ajuntament l'aportació que fins ara feia al Consorci.

A banda d'aquests 7,3 milions que deu a Hisenda, l'Ajuntament de Moià té un deute bancari d'uns 7,7 milions més, cadascun amb el seu propi tipus d'interès i durada en funció dels bancs. Tanmateix, el seu venciment també haurà acabat abans de 10 anys, de manera que, si tot va bé, el 2026 la ràtio d'endeutament serà zero.

Per assolir-ho, el consistori moianès ja ha portat a terme al llarg de tot aquest mandat un pla dràstic de reducció de la despesa. De fet, les mesures que s'han emprès al llarg d'aquesta legislatura i les abans esmentades que encara es preveu emprendre en el futur es detallaven en la petició del pla d'ajust que ara li ha aprovat el ministeri d'Hisenda.

Per exemple -tal com explicava ja Regió7 en l'edició del 7 d'abril passat-, l'Ajuntament de Moià s'ha estalviat 933.929 euros de despesa en 4 anys com a conseqüència de la reorganització administrativa i de personal que ha portat a terme durant aquest mandat. És un dels principals indicatius de les mesures que s'han aplicat per eixugar l'elevat endeutament municipal i que marquen la línia a seguir en els propers exercicis. El pla d'estalvi ha afectat la totalitat dels serveis municipals, amb l'objectiu de maximitzar l'eficiència en l'assignació de recursos i reduir la despesa, però un dels apartats en què s'ha notat més és en el de personal. En aquest sentit, la despesa consolidada l'any 2011 va ser de 2.809.588 euros, i s'ha anat reduint progressivament fins als 1.875.659 euros del 2014.