A les coves del Toll i de les Teixoneres hi continuarà havent investigació i feina per temps. Així ho van ratificar l'Ajuntament de Moià -amb l'alcalde Dionís Guiteras al capdavant- i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l'IPHES, institució presidida per l'arqueòleg Eudald Carbonell. Ahir al matí, coincidint amb l'acte de presentació dels resultats de la campanya d'aquest estiu, tots dos van firmar un nou conveni per als propers 4 anys amb l'objectiu de donar continuïtat i assegurar el futur de la recerca en un espai que, amb els nous descobriments, cada cop pren més importància per estudiar els grans carnívors de Catalunya i entendre l'evolució humana dels poblats neandertals de fa 50.000 anys.

Passat i futur

L'acord assegura que els investigadors de l'IPHES, sota la direcció de Jordi Rossell, tornaran en les properes campanyes per seguir excavant els nivells on encara no s'ha arribat. Tot plegat amb l'esperança de trobar noves restes que aportin informació valuosa dins del projecte de recerca del qual forma part el jaciment moianès, que s'ocupa de les interaccions entre homínids i carnívors al nord-est peninsular. A més, segons el conveni, també es potenciaran les activitats de docència i de socialització a l'espai.

Dionís Guiteras es va mostrar molt content de poder signar un acord que va qualificar de molt important. "En un espai tan petit, tenim la sort de poder explicar l'evolució humana descobrint el passat del món i, a petita escala, el del Moianès", va dir. L'alcalde va agrair molt especialment la feina i la paciència de l'equip d'investigadors, que a causa de les dificultats econòmiques de l'administració "no han treballat en les millors condicions". Tot i això, també va destacar que la manca de recursos s'ha suplit amb il·lusió i voluntat.

Relació de simbiosi

Per la seva banda, Jordi Rossell va assegurar que "a Moià sempre ens han tractat molt bé. L'Ajuntament, durant les campanyes, ens cobreix l'estada i els àpats". Després de 13 anys, l'arqueòleg creu que s'ha creat una relació de simbiosi entre el poble i l'Institut, "ja que els joves investigadors responen al bon tracte que reben amb una gran quantitat de publicacions sobre les troballes de les coves; per exemple, l'any que ve s'acabaran dues tesis doctorals més sobre el Toll i la Teixonera i, en aquest sentit, la firma del conveni entre l'IPHES i l'Ajuntament és clau per mantenir el bon ritme de la recerca". La ràtio actual, de 2 publicacions per any, situa el jaciment com un dels més productius de tot Catalunya.