El Consell Comarcal del Moianès actuarà com a òrgan director de la nova comarca, amb totes les competències, a principi de l'any vinent, segons fonts del Consell Comarcal del Bages, quan els d'Osona, el Vallès Oriental i el bagenc, d'on procedeixen els municipis del Moianès, les hauran acabat de cedir als nous gestors. Per fer-ho possible, es convocaran reunions tècniques de diferents àmbits per facilitar que el traspàs es desenvolupi segons el calendari previst.

De moment, el Consell Comarcal del Bages assumeix la gestió de menjador escolar durant tot el curs 2015-2016 i també obres de portada d'aigua, amb un valor de 150.000 euros. Des que es va crear el nou Consell Comarcal del Moianès, els del Bages, Osona i Vallès Oriental han iniciat un període de traspàs de competències perquè el nou ens les vagi assumint, tenint en compte que els consells no tenen competències per operar en un àmbit territorial que no és el propi.

Amb l'objectiu de no perjudicar els serveis que afecten els ciutadans, els tres consells continuen assumint de moment les competències d'ensenyament (beques, menjador i transport escolar) i serveis socials (transport adaptat, atenció a la infància, immigració, etc.) fins que la nova comarca se'n pugui fer càrrec.

Reunió de totes les parts

Aquest és un dels temes que es van posar ahir sobre la taula en una reunió dels consells amb la Generalitat, en la qual van participar els presidents dels tres ens esmentats, més l'encara diputat Dionís Guiteras, primer president del Consell del Moianès, el delegat territorial de la Catalunya Central, Juli Gendrau, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del departament de Governació i Relacions Institucionals, Joaquim Ferrer, i la directora general d'Administració Local del mateix departament, Montserrat Mundi.

En la reunió es va decidir que des de Serveis Territorials de la Catalunya Central es convocaran reunions tècniques amb l'objectiu que l'1 de gener del 2016 el Moianès pugui assumir totes les competències comarcals.