Moià vol identificar els veïns que van ser a la recuperació del Ball del Ciri el 1956

L'associació Modilianum munta una mostra amb les fotografies d'una festa que va reunir el 30% de la població

28.10.2015 | 13:02
El Ball del Ciri, dansat ara fa 59 anys

L'Associació Cultural Modilianum inaugura avui una exposició que busca la participació dels veïns per poder identificar els 705 moianesos que van participar en la recuperació del Ball del Ciri, el 1956. La mostra rescata les imatges del fotògraf moianès Just Renom, que aquell dia, fa gairebé 60 anys, va immortalitzar 705 rostres, l'equivalent al 30% de la població de l'època.

L'entitat detalla que l'exposició pren com a base el moment (gener del 1956) en què Artur Castany va donar forma i va establir el Ball del Ciri tal com avui es coneix. Tot i que va ser una recuperació efímera (del 1956 al 1957), va servir per establir les bases de la posterior represa, amb el mateix Castany, a partir del 1975.

L'esdeveniment va ser viscut amb molta expectació a Moià, segons relaten fonts de l'associació. El ball, tradicionalment ballat només per la festa de Sant Antoni (17 de gener), el 1956 també es va representar el dia del patró de la vila, Sant Sebastià (20 de gener) i, també, el diumenge següent (22 de gener), dia en què es va comptar amb la presència del folklorista Joan Amades.

L'expectació de la gent va ser tal, "que es va omplir la plaça Major". Va ser quan el fotògraf Renom va realitzar la sèrie de 22 fotografies en què retratava els 705 moianesos, gairebé una tercera part dels 2.300 veïns que tenia aleshores Moià.

És a partir d'aquest "important testimoni fotogràfic, document a l'hora d'interès històric, sociològic i antropològic", que s'ha bastit la mostra, que s'ha muntat amb "la voluntat d'afavorir la participació dels visitants que puguin aportar dades sobre la identificació dels assistents".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema