La Fundació Josep Maria de Anzizu, en col·laboració amb l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, ha iniciat la restauració de la capella de Sant Miquel, coneguda també com la capella de la Mare de Déu del Remei, que s'havia anat deteriorant en les darreres dècades.

Per fer front a les despeses de l'obra, els impulsors de la restauració van acudir a la Generalitat (que els va atorgar 10.000 euros), i també es va obrir un compte per tal d'aconseguir un micromecenatge popular que fins al dia d'avui ha estat força generós, en aplegar-se prop de 30.000 euros. Amb aquestes xifres s'ha aconseguit sobrepassar el pressupost inicial (de 30.000 euros), tot i que encara manca xifrar el cost de la reparació de la teulada.

Una de les curiositats de la reforma és que les obres han permès redescobrir la làpida d'una tomba que pertany al rector Tomàs Vila, enterrat a l'ermita fa 186 anys. En l'epitafi es pot llegir: "aquí es sepultat lo reverent Tomas Vila pabordre. Dia 17 de novembre de 1829". El vestigi, que ja es coneixia -l'historiador mossèn Antoni Pladevall en parla en la seva monografia de Castellterçol- havia quedat tapat en els darrers anys. Ha estat en remoure parets interiors i procedir a netejar-les quan s'ha pogut recuperar en la seva totalitat i comprovar que les despulles es conserven encara en bon estat.

L'ermita de Sant Miquel es troba dins la finca on hi ha ubicada la casa de pagès del Castell i també el Castell del senyor de Terçol, que en el seu moment va donar nom al poble. Segons escriu Pladevall, consta que el 1111 el se-nyor Tedmar Miró en el seu testament va manar que es refés i es consagrés. Segurament, l'edifici actual, romànic de nau i absis semicircular -apunta l'historiador-, "correspon a aquesta època, bé que ha estat modificat interiorment i exteriorment i s'ha obert un portal a ponent". L'antic "estaria a la part de migdia", on hi ha la sagristia i 0n descansa el paborde Tomàs Vila.