La riera de la Tosca, que neix a Moià i rep les aigües tractades a la depuradora d'aquest municipi, suma un nou episodi de brutícia i ja fa uns dies que s'hi torna a veure escuma al seu pas per la vall de Marfà.

Veïns del territori es mostren preocupats per una situació que consideren que es repeteix massa sovint i que ja han denunciat públicament en més d'una ocasió, tal com va explicar aquest diari en l'edició del 23 d'agost passat. Les principals reaccions provenen del col·lectiu La Cosa Nostra, que a l'estiu va engegar una campanya de conscienciació ciutadana per pressionar les administracions per solucionar-ho. Tanmateix, darrerament les aigües tornen a baixar més brutes de l'habitual i hi ha hagut noves queixes que posen de manifest que el problema persisteix.

La contaminació del torrent s'atribueix bàsicament a la depuradora de Moià, que funciona des del 1999 però que ha quedat obsoleta. I és que el municipi ha crescut, fins al punt que cada dia rep prop de 2.000 metres cúbics d'aigua, quan està capacitada per tractar-ne fins a 1.650. Fa temps que hi ha un projecte per construir unes instal·lacions noves, però l'obra depèn de l'Agència Catalana de l'Aigua, que té una situació financera complicada.