L'escorxador comarcal del Moianès ha optat per sacrificar només bestiar porcí, i abandonar la matança de xais, vedells i cabrits, perquè la demanda de carn d'aquests animals ha disminuït considerablement en els darrers anys i ja no surt a compte.

L'actual escorxador del Moianès, que és ubicat a Moià, es va inaugurar l'any 1998, en substitució del que hi havia hagut anteriorment, i que havia quedat obsolet. Poder disposar d'unes noves instal·lacions ampliades va donar més capacitat de maniobra al propi escorxador per poder-se fer càrrec de la matança tant de porcí com de boví, cabrum i oví, i ampliar el mercat més enllà de Moià per donar servei també a poblacions veïnes.

Però amb els anys, el negoci no ha evolucionat per igual en tots els sectors. El porcí ha crescut exponencialment, i si el 2004 en aquest escorxador es sacrificaven 76.000 porcs anuals, actualment es passa del mig milió. En contraposició, s'ha donat la paradoxa que la matança de xais, vedells o cabrits ha anat tant a la baixa que l'escorxador es veu obligat a deixar de sacrificar-ne. En els darrers deu anys, la matança de vedells s'ha reduït a la meitat (s'ha passat dels 2.800 del 2004 als 1.200 actuals), però és que la d'ovelles i cabres ha caigut per sobre del 80 %: de les 20.000 ovelles que es sacrificaven l'any 2004, s'ha passat a les 2.800 d'ara, i la matança de cabres ha baixat de les 2.300 anuals de fa deu anys, a les 300 actuals.

Per altra banda, les instal·lacions de l'escorxador també s'han anat envellint, i mantenir la producció com fins ara requeriria d'una inversió important, tenint en compte que matar en un mateix escorxador porcí, oví, boví i cabrum implica un acurat servei d'analítiques que també encareix els costos.

Tot plegat ha fet que els responsables de l'escorxador hagin optat per limitar-hi l'activitat a la matança de porcs. Carnissers i cansaladers que fins ara utilitzaven aquestes instal·lacions han lamentat la decisió perquè ara se n'hauran de buscar unes altres, i no descarten haver de revisar els preus de la carn.