El col.lectiu La Cosa Nostra de Moià, entitat ciutadana que promou una campanya perquè es posi fi als episodis de contaminació que des de fa anys registra la riera de la Tosca, reclama que s'efectuïn controls exhaustius dels abocaments que, asseguren, indústries ubicades al municipi fan en aquest curs fluvial.

La plataforma considera que la problemàtica no només se centra en les limitacions de la depuradora -en servei des del 1999- i en la incapacitat per tractar la quantitat de cabal que li arriba, sinó també, i especialment, en les característiques amb què li arriba aquesta aigua, amb components per al tractament dels quals, segons l'entitat, no està preparada.

Després de la jornada de debat que va organitzar el 16 de gener passat, La Cosa Nostra ha elaborat un document en què posa de manifest que no es pot esperar a la construcció de la nova depuradora com a solució del problema a curt o mitjà termini, "perquè el que ha quedat clar és que l'Agència Catalana de l'Aigua", que és l'organisme responsable de l'àmbit hidràulic, "té immensos problemes econòmics que fan que no tingui marge de maniobra per solucionar la situació. La nova depuradora, programada el 2011, s'espera que pugui estar acabada el 2019, però a dia d'avui no tenim cap garantia que sigui així". Per aquest motiu, l'entitat considera que cal actuar en altres fronts.

El més urgent és el que asseguren que és "la causa principal del mal funcionament de la depuradora, que són les aigües que aboquen algunes indústries altament contaminants". Els integrants de La Cosa Nostra exposen com a argument que durant el primer any que va estar en servei, "la depuradora va funcionar correctament. Va ser la connexió amb el polígon del Prat, amb presència d'activitats altament contaminants, la que va marcar l'inici del mal funcionament de la instal.lació", i subratllen que "els ciutadans hem pagat una depuradora per gestionar els nostres residus. Les empreses, no".

De fet, la plataforma esgrimeix també una carta que la direcció de l'àrea de Sanejament d'Aigües Residuals de la Generalitat va adreçar -el juliol del 2014- al grup ecologista el Fanal en resposta a un escrit en què ja es denunciaven els episodis de contaminació. Carta en què aquest organisme manifestava que "la majoria dels problemes denunciats estan relacionats amb connexions industrials al sistema de sanejament que dificulten el normal funcionament d'aquesta estació depuradora".

És davant aquest seguit d´arguments que la plataforma valora que «el control que es fa a aquestes empreses és del tot insuficient», que «malgrat les evidències d´irregularitats, a data d´avui desconeixem completament quines són les empreses que estan realitzant aquests abocaments il.legals» i que «no tenim constància de cap sanció a empreses».

D´altra banda, els impulsors de la campanya en favor de la recuperació ambiental de la riera de la Tosca subratllen que «els valors de contaminació que permet la llei són pensats per a les depuradores dissenyades per tractar aigües industrials i que funcionen a ple rendiment. En cap cas la de Moià pot tractar correctament els nivells de contaminació que permet la llei a les empreses».

En aquesta línia, apunten que «tant l´ordenança que regula els abocaments d´aigües residuals a Moià, com la Llei catalana d´aigües del 2003 i la directiva europea de l´aigua preveuen la possibilitat de rebaixar els límits de contaminació dels abocaments industrials quan el bon funcionament de les instal.lacions de sanejament públiques ho requereixi». Amb aquest argument la plataforma reclama, precisament, que es rebaixin aquests límits per forçar les empreses «a treure aigua més neta, amb relació a les capacitats de la riera i la depuradora».

Autor del vídeo: Guillem Sala