L'Ajuntament de Monistrol de Calders reclama un control "més exhaustiu" a l'Ajuntament de Moià sobre la quantitat de residus d'empreses d'aquest municipi que van a parar a la riera de la Tosca, que transcorre pel Moianès i la vall de Marfà fins al Bages. Així ho ha expressat l'alcalde monistrolenc, Ramon Vancells, arran d'un nou episodi de contaminació registrat ahir, que se suma a un cúmul de casos "que es donen amb certa freqüència i comencen a ser preocupants".

La reacció de Vancells es manté en la línia del que va manifestar dies enrere el col·lectiu La Cosa Nostra (vegeu Regió7 del 10 de febrer) sobre una problemàtica que tot sovint provoca queixes dels veïns i que té pendent de resoldre la denúncia de dos propietaris de finques que són a tocar del curs fluvial. I és que aquesta riera rep les aigües tractades de la depuradora de Moià, que va entrar en servei el 1999 i ha quedat obsoleta perquè el poble ha crescut molt i no té prou capacitat per depurar tota l'aigua que li arriba cada dia, i que en bona part prové d'empreses ubicades en polígons d'aquest municipi.

Hi ha projectada una nova instal·lació que ja s'hauria d'haver construït el 2011, però els problemes econòmics que passa l'ACA (que és qui l'ha de finançar) no en fan preveure l'execució com a mínim fins al 2019. Davant d'això, Vancells apel·la a l'Ajuntament de Moià "perquè és qui pot prendre mesures". Segons ell passen per inspeccions de les empreses que aboquen, "que podrien ser més exhaustives, i sense esperar que la solució arribi de l'ACA".

En aquest sentit, diu que "hi ha maneres de controlar més útils, efectives i clares" que les que considera que es fan actualment, per exemple "posant marcadors de control de 24 hores, o bé no avisant de la inspecció les empreses amb tanta antelació".