Al solar on hi havia hagut l'antiga fàbrica de Cal Clarassó de Monistrol de Calders ja no hi queda gens de runa ni de matèria contaminant. L'empresa encarregada de l'enderroc de les naus i la colònia d'habitatges, ja ha retirat tot el material.

De moment, ja ha comptabilitzat més de 50 tones que contenen restes d'amiant i deu detectors de fums iònics, i encara està esperant el recompte definitiu, que se sabrà quan presenti el certificat final d'obra. Abans, l'empresa haurà de dur a terme els treballs de reforestació del solar, que l'Ajuntament ja li reclama que faci aviat.

L'operació de neteja de l'antic espai fabril per alliberar-lo de les restes de material contaminant que encara hi havia en cobertes i canalitzacions, es va completar passat Nadal. La retirada de les edificacions malmeses ja en desús de feia temps i de la runa escampada per terra, ha deixat "un solar de terra ben aplanada i amb els pendents adequats per poder reconduir els torrents i l'aigua de pluja, però ara cal que s'hi plantin els arbres", apunta l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells.

Ell mateix admet "una certa demora en la darrera fase dels treballs -que correspon a la recuperació paisatgística-, tot i que el gruix de la intervenció inicial ha anat bé, i confiem que la restauració es farà aviat i també hi anirà; per a nosaltres, aquesta fase té un valor molt important".

De fet, l'Ajuntament no pagarà a l'empresa encarregada dels treballs la part de l'aval encara pendent de retornar fins que no hagi completat la reforestació. De moment, l'empresa ha recuperat 50.000 euros dels 150.000 que va dipositar inicialment, i la resta els cobrarà quan el conjunt de l'obra estigui acabada i certificada, segons ha recordat l'alcalde.