El Jutjat Penal número 2 de Manresa ha condemnat aquest dijous al matí l'exalcalde de Moià, Josep Montràs (CiU) per un delicte mediambiental, a la pena de 9 mesos de presó, una multa de 3.600 euros i a la inhabilitació durant un any i mig per a qualsevol càrrec públic. Montràs no haurà d'ingressar a presó a canvi que pagui la sanció i no cometi cap delicte en els propers dos anys.

La sentència s'ha produït de viva veu després que Montràs hagi reconegut davant de la jutge ser el responsable de la contaminació del torrent de l'Ocella, en no haver fet construir una canonada que ho hagués evitat.

Davant del seu reconeixement dels fets, el seu advocat defensor ha pactat la pena de 9 mesos sde presó amb la fiscalia i amb l'advocat de l'Ajuntament. D'aquesta manera, la fiscal ha retirat la seva petició inicial de tres anys de presó. L'acord ha evitat finalment que el cas anés a judici.

«És veritat que s'havia de fer una clavaguera i que no es va fer», ha reconegut a la sortida del jutjat Montràs, que ha afegit que, per aquest motiu, dóna «per bona» la sentència. La zona del torrent de l'Ocella, però, ha volgut afegir, «no era un lloc on hi havia floretes i peixos, però és veritat que no es va fer la clavaguera».

Els fets, segons la sentència de conformitat, que es basarà en l'escrit de la fiscalia, es remunten al 2001, quan el ple municipal de Moià, governat per majoria absoluta per CiU, va aprovar el projecte d'urbanització i ampliació del polígon Pla del Romaní. El projecte preveia que les aigües pluvials desemboquessin al torrent de l'Ocella i que les aigües residuals de les empreses fossin derivades per una nova canonada fins a la depuradora municipal.

Però, en canvi, l'any 2004, el certificat final d'obra, que va validar l'Ajuntament, no va incloure la instal·lació d'aquesta canonada. Per tant, segons la fiscalia, l'alcalde Montràs va posar en servei el polígon sense que s'hagués fet la connexió del clavegueram i tolerant, d'aquesta manera, que les aigües residuals desemboquessin a la torrentera.

Aquest fet, recull la sentència de conformitat, va provocar una greu afectació a l'ecosistema del torrent de l'Ocella, tot afectant de manera molt negativa les característiques de les seves aigües.