El castell de Calders ha passat a mans de l'Ajuntament, que a partir d'ara podrà posar en marxa un projecte per consolidar-ne les restes que en queden i obrir-lo al conjunt de la població.

El propietari de la finca del Molí del Castell, Pedro Sistac, ha signat aquesta setmana amb l'alcalde de Calders, Eduard Sánchez, el conveni de cessió gratuïta al consistori de tot el conjunt, que ocupa una àrea de 5.287 metres quadrats, i del camí d'accés, amb una superfície de 1.307 metres quadrats.

Sánchez ha detallat que l'objectiu de l'Ajuntament a partir d'ara és "restaurar la torre i consolidar-la, portar a terme l'excavació arqueològica del recinte i la seva museïtzació perquè en pugui gaudir la població en general", i s'incorpori amb la màxima rellevància al ventall turístic del Moianès. El castell és l'element patrimonial "més emblemàtic de Calders i Monistrol de Calders", segons ha destacat l'alcalde, "ja que el seu origen es deu a l'antiga configuració del terme medieval" a l'entorn d'aquesta fortificació. El conjunt del castell de Calders està format per la torre mestra (documentada des del 965, tot i que la construcció actual podria datar-se del segle XI), una muralla perimetral, una construcció dels segles XVII-XVIII i possibles restes de l'església.