El Consell del Moianès preveu 900.000 euros per arrencar en el seu primer any

Dilluns se celebrarà un ple comarcal que tindrà com a punt principal l'aprovació dels comptes del 2016

02.04.2016 | 08:16

Si res no canvia, el Consell Comarcal del Moianès tindrà dilluns el primer pressupost de la seva història. Es portarà a votació del ple que hi ha convocat per a dilluns al vespre, amb una previsió de 908.777 euros, que bàsicament li serviran d'arrencada en el seu primer any de funcionament.

El Consell del Moianès es va constituir oficialment fa més de vuit mesos, però fins ara s'ha mantingut pràcticament inoperatiu perquè no ha disposat mai de finançament. I és que el fet que la creació del Moianès es fes en un moment en què els pressupostos de la Generalitat estaven prorrogats (i encara s'hi mantenen), va comportar que, un cop constituïda, la comarca es quedés sense la seva assignació corresponent.

Aquest any, passi el que passi amb els pressupostos, hi ha el compromís del departament d'Economia d'incloure el Moianès en el repartiment del Fons de Cooperació Comarcal que atorga la Generalitat, i és a partir d'aquesta previsió que s'ha elaborat el pressupost que ara es portarà a votació.

Aquest fons es distribueix segons la població, la superfície i el PIB per habitant de cada comarca, però la xifra exacta la determinaran els pressupostos de la Generalitat un cop els hagi aprovat o hagi decidit prorrogar-los. Tanmateix, el Moianès ha calculat que podrà rebre prop de 700.000 euros en aquests conceptes, que suposaran el gruix principal dels seus comptes per al 2016. Pel que fa a la resta (fins als 908.000), i pel que ha pogut saber aquest diari, 120.000 els aportaria la Diputació; 86.000 formen part d'una subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya per a un programa que ja està en marxa a través del Consorci del Moianès; i prop de 3.000 provenen de la taxa turística.

El gruix de l'import, provinent del Fons de Cooperació, haurà d'esperar al decret de repartiment que faci la Generalitat, i que a hores d'ara no se sap quan serà, però l'aprovació prevista al ple de dilluns permetrà obrir una via d'accés als 120.000 euros de la Diputació, que es consideren clau per poder crear una mínima estructura de funcionament i una plantilla de treballadors amb sou (en el cas de funcionaris) o amb retribucions per assistència als plens o a les comissions informatives (en el cas de polítics). Pel que fa als diners del Fons de Cooperació, no se sap quan arribaran, però com a mínim a partir d'ara la Generalitat haurà de tenir reconeguda aquesta obligació amb el Moianès.

A banda del pressupost del Consell Comarcal, de les seves bases d'execució, i de la seva plantilla de personal, el ple de dilluns també sotmetrà a votació, entre altres coses, el règim d'indemnitzacions i desplaçaments dels consellers comarcals; les delegacions de competències del ple en favor de la presidència del Consell Comarcal el Moianès (el president és l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras); i el contingut i signatura del conveni tipus sobre l'assumpció de funcions d'assistència en la gestió econòmica local per a la Diputació de Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema