Fa anys que el riu Calders pateix episodis per contaminació. De les aigües netes amb peixos a tot el recorregut, s'ha passat a punts amb alta proliferació d'algues degut a les altes concentracions d'amoni o a l'aparició d'escuma en diversos trams del riu.

L'alcalde de Calders, Eduard Sànchez, ha explicat a l'ACN que en una reunió amb l'Agència Catalana de l'Aigua s'ha decidit diagnosticar l'estat del riu Calders com a primer pas per trobar una solució al problema de la contaminació que, en algunes ocasions, ha obligat a tancar la captació d'aigua del medi natural.

Durant dos mesos es durà a terme un ambiciós estudi que mesurarà la qualitat de l'aigua amb analítiques cada dos quilòmetres del riu. La depuradora de Moià és un dels agents causants de la contaminació, però els alcaldes afectats creuen que amb l'estudi de l'ACA i l'augment de les inspeccions es descobriran altres focus.

Monistrol de Calders es considera un dels punts més afectats per la contaminació del riu Calders. Els ciutadans d'aquest municipi del Moianès no consumeixen aigua del riu, però l'utilitzen per regar i també és un element important pel poble a nivell paisatgístic. El seu alcalde, Ramon Vancells, ha explicat a que sovint veuen com l'aigua transporta escuma, un element que crida ràpidament l'atenció als ciutadans i serveix d'alerta per detectar que alguna cosa no va bé.

A Calders i Navarcles el problema s'ha fet més evident quan, per les altes concentracions d'amoni, ha calgut aturar la captació d'aigua pel consum humà. L'alcalde de Calders, Eduard Sánchez, ha explicat que durant l'últim episodi ara fa unes setmanes, d'uns índex normals de 0,5 es va passar a 12. El batlle ha assegurat que la població no ha de patir perquè la situació s'acaba controlant per part d'Aigües Manresa, l'empresa que en té la gestió, "però volem l'aigua en les millors condicions".

A nivell mediambiental, Sànchez ha assenyalat que la contaminació ha provocat una proliferació d'algues i s'ha desequilibrat l'equilibri natural de la fauna i la flora del riu, ja que la qualitat de l'aigua és molt "deficient".

Per la seva banda, l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, ha afegit que els elements contaminants al seu municipi afecten tant a l'aigua pel consum humà com també malmeten a nivell paisatgístic "perquè deixen unes aigües brutes, amb sabons i escumes que treuen tot l'interès". Navarcles actualment depèn de l'aigua del riu Calders en un 70% i en ocasions també s'han vist obligats a tallar la captació i esperar que els nivells d'amoni disminuïssin. Amb tot, Ferrer ha explicat que la seva posició, al final del recorregut abans que connecti amb el Llobregat, permet que el propi riu es vagi regenerant.

Tots els alcaldes coincideixen que cal vetllar perquè aquesta situació no torni a succeir i, després de 20 anys, "cal abordar definitivament el problema i tenir clar cap a quina direcció cal anar perquè el riu recuperi la qualitat que ha de tenir".

Un estudi ambiciós

És per això que els ajuntaments afectats, també Moià i Castellcir, han decidit posar fil a l'agulla i aquesta setmana s'han reunit amb l'Agència Catalana de l'Aigua per trobar solucions i situar el problema en la dimensió que ha de tenir. La primera mesura que es prendrà serà l'elaboració d'un estudi diagnòstic ampli que, durant un parell de mesos, prendrà analítiques en deu trams de la riera. Les observacions es recolliran en punts separats per dos quilòmetres aproximadament i també buscant indrets "susceptibles de rebre impactes".

Per la seva banda, els ajuntaments també se sumaran a l'estudi de l'ACA i intentaran aconseguir captar tota la informació possible que ajudi a determinar on es troba exactament el focus del problema i extremaran la vigilància per descobrir activitats que podrien perjudicar l'estat de salut del riu. Se sap que la depuradora de Moià n'és segurament un dels agents causants perquè es troba superada pel cabal i pel tipus de contaminants que hi arriben, però els alcaldes no descarten que hi pugui haver altres focus que es descobriran amb aquest extens estudi.

De fet, alguns ajuntaments, com el de Moià, ja han començat a accentuar les inspeccions als polígons i escorxadors. El pas següent, quan es disposi d'una bona diagnosi del problema, serà determinar quina és la millor solució, entre les quals hi podria haver la de redimensionar l'actual depuradora de Moià per poder donar sortida a les aigües que provenen dels polígons industrials.

La reunió del dilluns al vespre entre els alcaldes del Moianès va servir per deixar enrere una situació que donava a entendre un enfrontament entre municipis contaminants i contaminats. Després de la trobada, els alcaldes van prendre la decisió de treballar de manera conjunta i consensuada perquè van valorar que es tracta d'una qüestió que afecta la comarca.