L'Agència Catalana de l'Aigua diagnosticarà l'estat del riu Calders per conèixer exactament en quin estat es troba i mirar de trobar solucions als episodis de contaminació que pateix, i que ja es detecten a la riera de la Tosca, aigües amunt, que hi conflueix.

La proposta sorgeix després d'una reunió que l'ACA ha mantingut aquesta setmana amb els ajuntaments de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles, que fa unes setmanes van reclamar solucions urgents, i també amb els de Moià i Castellcir. Per la seva banda, tots els alcaldes del Moianès també es van reunir dilluns en comissió per posar fil a l'agulla a un problema que havia generat algunes discrepàncies entre municipis. Asseguren que aquesta situació s'ha deixat enrere i que es treballarà de manera conjunta i consensuada, entenent que és un problema de tota la comarca.

L'actuació de l'ACA consistirà en un estudi diagnòstic ampli que, durant un parell de mesos, prendrà analítiques en deu trams del curs del riu separats aproximadament uns dos quilòmetres, i que també servirà per buscar indrets susceptibles de rebre contaminació. Per la seva banda, els ajuntaments també se sumaran a l'estudi de l'ACA i intentaran aconseguir captar tota la informació possible que ajudi a determinar on es troba exactament el focus del problema, i extremaran la vigilància per descobrir activitats que podrien perjudicar l'estat de salut del riu. Com ja s'ha anat explicant, la depuradora de Moià n'és segurament un dels agents causants perquè es troba superada pel cabal i pel tipus de contaminants que hi arriben, però els alcaldes no descarten que hi pugui haver altres focus que es podrien descobrir amb aquest extens estudi.

La diagnosi ha de ser el primer pas per veure quina és la qualitat de l'aigua i els possibles focus de contaminació. Després, es determinarà quina és la millor solució, entre les quals hi podria haver la de redimensionar l'actual depuradora de Moià per poder donar sortida a les aigües que provenen dels polígons industrials.

Diversos municipis afectats

Com ja ha anat explicant aquest diari, els problemes de contaminació del riu Calders vénen de lluny, però darrerament s'han detectat punts amb una alta proliferació d'algues a causa de les altes concentracions d'amoni, i també es donen episodis diversos d'escuma, sobretot en punts de la riera de la Tosca.

Monistrol de Calders es considera un dels punts més afectats. Els habitants d'aquest municipi no consumeixen aigua del riu, però la utilitzen per regar i també és un element important per al poble a nivell paisatgístic. El seu alcalde, Ramon Vancells, sosté que sovint veuen com l'aigua porta escuma, un element que crida ràpidament l'atenció als ciutadans i serveix d'alerta per detectar que alguna cosa no va bé.

A Calders i Navarcles el problema s'ha fet més evident quan, per les altes concentracions d'amoni, ha calgut aturar la captació d'aigua per al consum humà. L'alcalde de Calders, Eduard Sánchez, ha explicat que durant l'últim episodi, ara fa unes setmanes, d'uns índexs normals de 0,5 es va passar a 12. Tanmateix, assegura que la població no ha de patir perquè la situació s'acaba controlant per part d'Aigües de Manresa, l'empresa que en té la gestió. En l'àmbit mediambiental, Sánchez assenyala que la contaminació ha provocat una proliferació d'algues.

Per la seva banda, l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, sosté que els elements contaminants al seu municipi afecten l'aigua per al consum humà i malmeten a nivell paisatgístic "perquè deixen unes aigües brutes, amb sabons i escumes que treuen tot l'interès". Navarcles actualment depèn de l'aigua del riu Calders en el 70% i algunes vegades també s'han vist obligats a tallar la captació i esperar que els nivells d'amoni disminuïssin.